przejscue z zdo na swiadczenie pielegnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 05 maja 2015, 14:52

Przyszła do mnie petentka z podaniem o rezygnacje z z do z adnotacja o uchyleniu jej prawa do z do w monecie przyznania jej prawa do świadczenia pielęgnacyjnego. Sytuacja wygląda tak ze petentka zajmuje się niepełnosprawna od urodzenia siostra ojciec nie żyje a matka podopiecznej dostała właśnie znaczny stopień niepełnosprawność i. Pozostałe kryteria spełnia w takim razie mam pytanie czy przyznać jej sp? Czy po przyznaniu jej prawa do sp w razie zmiany ustawy będą przysługiwać jej prawa nabyte bo w tej chwili z do ma bezterminowo. To prawda ze ministerstwo odstąpiło od procedowania ustawy? Nie chce aby kobieta została z niczym zrzeknie się zdo a świadczenie pielęgnacyjne po zmianie ustawy tez jej zabiora. Mieliscie taki przypadek podzielcie się.
elmo 1970

Napisano: 05 maja 2015, 15:01

niestety procedura jest odwrotna niż ta Pani sobie życzy.... najpierw trzeba uchylić ZDO ,a dopiero można przyznać św.piel. Ja bym radziła zrobić św. piel. bo po prostu jest korzystniejszym świadczeniem - też prawa nabyte przed ewentualnym wejściem nowelizacji - i też powinny być zachowane.
~o~

Napisano: 05 maja 2015, 15:10

Zaglebialiscie się w treść projektu nowej ustawy czy wszystkie decyzje wydane na podstawie starych przepisów na okres bezterminowy będą objęte prawami nabytymi? A co za tym idzie ci benificjenci będą dostawać bezterminowo sp w kwocie 1200 zł a id 2016 1300 zł bez kryterium dochodowego? A pozostali to znaczy nowe osoby wchodzące w system będą mieli prawo do sp jeżeli spełnia kryterium dochodowe i na okres zasilkowy? Co doradzic tej biednej kobiecie?
elmo 1970

Napisano: 05 maja 2015, 15:21

Ale czy tej siostrze na podstawie tej obowiązującej ustawy nie przysługuje prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, gdyż: siostra którą się opiekuje ma niepełnosprawność od urodzenia, ojciec nie żyje, matka ma znaczny, to co skłania Cię do czekania na nową ustawę , skoro już chyba teraz jej przysługuje prawo do świadczenia w wys, 1200zł. Jeżeli uważasz, że nie to dlaczego nie....?
wwo

Napisano: 05 maja 2015, 17:19

Chodzi mi o to co w przypadku gdy zacznie się wprowadzać w życie nowa ustawę. Co z tymi ludźmi którzy w chwili obecnej maja bezterminowe decyzje?
elmo 1970

Napisano: 05 maja 2015, 17:29

Teoretycznie będą zagwarantowane, praktycznie czas zweryfikuje. Ale tak samo zdo, przecież nikt nie da 100% gwarancji, że będzie na zawsze. Bo załóżmy jak wejdzie w życie nowa ustawa, to dla opiekunów będzie dostępnych kilka rodzajów świadczeń a co za tym idzie różne kryteria dla spełnienia i jak to się będzie miało do równego traktowania, może w dłuższym okresie czasu, ale to wszystko do jakiego ujednolicenia będzie się sprowadzać, ale to tylko moje zdanie.
wwo

Napisano: 05 maja 2015, 20:37

Kochani proszę o podzielenie się swoimi przemyśleniami? Mieliście takie przypadki? Pozdrawiam :)
elmo 1970

Napisano: 06 maja 2015, 9:40

w tym przypadku to dla kobiety bedzie lepiej teraz wystapic o SP :) na dotychczasowych zasadach dostanie wiecej:) a biorac pod uwage projekt zmian - bedzie miala SP na starych zasadach tak dlugo jak dlugo dziecko bedzie niepelnosprawne, natomiast po nowemu - jesli wejdzie tak jak w projekcie to moze sie nie zalapac jelsi nie spelni kryterium, dostanie tylko 1200 i na okres zasilkowy...wiec chyba jesne, ze dla niej korzystniej teraz:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 06 maja 2015, 9:46

Teraz. Projekt jest już w koszu.
mireczka

Napisano: 06 maja 2015, 9:58

Dziękuje kochani za odpowiedz. Jeszcze jedno pytanie mam wezwać benificjetke aby napisała mi podanie ze rezygnuje z z do wtedy uchylam jej decyzje i wszczynam postępowanie o świadczenie pielęgnacyjne?
elmo 1970

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x