Przyszła do mnie petentka z podaniem o rezygnacje z z do z adnotacja o uchyleniu jej prawa do z do w monecie przyznania jej prawa do świadczenia pielęgnacyjnego. Sytuacja wygląda tak ze petentka zajmuje się niepełnosprawna od urodzenia siostra ojciec nie żyje a matka podopiecznej dostała właśnie znaczny stopień niepełnosprawność i. Pozostałe kryteria spełnia w takim razie mam pytanie czy przyznać jej sp? Czy po przyznaniu jej prawa do sp w razie zmiany ustawy będą przysługiwać jej prawa nabyte bo w tej chwili z do ma bezterminowo. To prawda ze ministerstwo odstąpiło od procedowania ustawy? Nie chce aby kobieta została z niczym zrzeknie się zdo a świadczenie pielęgnacyjne po zmianie ustawy tez jej zabiora. Mieliscie taki przypadek podzielcie się.
niestety procedura jest odwrotna niż ta Pani sobie życzy.... najpierw trzeba uchylić ZDO ,a dopiero można przyznać św.piel. Ja bym radziła zrobić św. piel. bo po prostu jest korzystniejszym świadczeniem - też prawa nabyte przed ewentualnym wejściem nowelizacji - i też powinny być zachowane.
Zaglebialiscie się w treść projektu nowej ustawy czy wszystkie decyzje wydane na podstawie starych przepisów na okres bezterminowy będą objęte prawami nabytymi? A co za tym idzie ci benificjenci będą dostawać bezterminowo sp w kwocie 1200 zł a id 2016 1300 zł bez kryterium dochodowego? A pozostali to znaczy nowe osoby wchodzące w system będą mieli prawo do sp jeżeli spełnia kryterium dochodowe i na okres zasilkowy? Co doradzic tej biednej kobiecie?
Ale czy tej siostrze na podstawie tej obowiązującej ustawy nie przysługuje prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, gdyż: siostra którą się opiekuje ma niepełnosprawność od urodzenia, ojciec nie żyje, matka ma znaczny, to co skłania Cię do czekania na nową ustawę , skoro już chyba teraz jej przysługuje prawo do świadczenia w wys, 1200zł. Jeżeli uważasz, że nie to dlaczego nie....?
Teoretycznie będą zagwarantowane, praktycznie czas zweryfikuje. Ale tak samo zdo, przecież nikt nie da 100% gwarancji, że będzie na zawsze. Bo załóżmy jak wejdzie w życie nowa ustawa, to dla opiekunów będzie dostępnych kilka rodzajów świadczeń a co za tym idzie różne kryteria dla spełnienia i jak to się będzie miało do równego traktowania, może w dłuższym okresie czasu, ale to wszystko do jakiego ujednolicenia będzie się sprowadzać, ale to tylko moje zdanie.
w tym przypadku to dla kobiety bedzie lepiej teraz wystapic o SP na dotychczasowych zasadach dostanie wiecej:) a biorac pod uwage projekt zmian - bedzie miala SP na starych zasadach tak dlugo jak dlugo dziecko bedzie niepelnosprawne, natomiast po nowemu - jesli wejdzie tak jak w projekcie to moze sie nie zalapac jelsi nie spelni kryterium, dostanie tylko 1200 i na okres zasilkowy...wiec chyba jesne, ze dla niej korzystniej teraz:)
Dziękuje kochani za odpowiedz. Jeszcze jedno pytanie mam wezwać benificjetke aby napisała mi podanie ze rezygnuje z z do wtedy uchylam jej decyzje i wszczynam postępowanie o świadczenie pielęgnacyjne?