przekazane nieuchylone SR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 lut 2020, 16:49

Co robicie jeśli dostajecie z innej jednostki aktywną decyzję przyznającą zasiłek rodzinny wraz z dodatkami? Osoba się przeprowadziła na mój teren i poprzednia gmina zamiast uchylić decyzję przekazała ją nam do dalszej realizacji (jak 500+). Moim zdaniem (i nie tylko) jest to nieprawidłowo ale co z tym fantem zrobić??? :shock:
Basia88
Praktykant
Od: 20 wrz 2019, 9:22
Zajmuję się: 500+, 300+, stypendia socjalne

Napisano: 25 lut 2020, 21:06

:lol:
zadzwonić do tamtej gminy i powiedzieć że to co działa przy 500+ nie działa przy Śr. Osoba ma się do nich zgłosić i uchylić decyzję a w nowym organie złożyć wniosek na ZR
arekz
Stażysta
Od: 15 paź 2015, 12:40
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/PS

Napisano: 26 lut 2020, 9:08

Wiem, że (prawie) wszyscy tak robimy, ale warto pamiętać, że są w Polsce kolegia i sądy, które uznają, ze brak jest podstaw do uchylenia decyzji z uwagi na zmianę miejsca zamieszkania, wskazując że miejsce zamieszkania nie ma wpływu na prawo do świadczeń rodzinnych, co jest przesłanką uchylenia z art. 32 ust.1 ustawy, a jedynie na ustalenie organu właściwego.
Zwracał na to uwagę niejednokrotnie Mazurkiewwicz na swoich szkoleniach, a my jako organ doświadczyliśmy zarówno w świadczeniach jak i w pomocy społecznej.
Co więcej, idąc tym tokiem organ który wydał decyzję nie jest już właściwy by wydać jakąkolwiek decyzję, skoro strona nie mieszka na terenie jego właściwości.
Ale, żeby było ciekawiej, zgodnie z kpa decyzja wiąże organ który ją wydał, a brak jest przepisów szczególnych jak przy świadczeniach wychowawczych.
Rozwiązanie z SW jest klarowne, czytelne i logiczne. Przy świadczeniach rodzinnych i funduszu jest problem.
Nie wspominając o zasiłku dla opiekuna, gdzie uchylenie świadczenia zasadniczo komplikuje sytuację strony, która zmienia miejsce zamieszkania, bo organ właściwy w nowym miejscu zamieszkania może uznać, że nie ma podstaw do ponownego przyznana świadczenia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2020, 10:22

"tamta" gmina powiedziała mi, że mają interpretację swojego radcy i tak działają.

Na szkoleniach Mazurkiewicz podkreślał, że to co działa przy SW nie działa na SR.

A czy mogę wezwać stronę do złożenia wniosku u mnie i wydać własną decyzję? Tylko wówczas są w obiegu dwie decyzje :shock:
Basia88
Praktykant
Od: 20 wrz 2019, 9:22
Zajmuję się: 500+, 300+, stypendia socjalne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x