przekazanie dokumentacji - zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 31 sty 2020, 12:10

Witam.
Z innego OPS otrzymałam akta dot. przyznania ZP (wniosek, decyzję itd.)
W piśmie OPS poinformował nas, iż Pani aktualnie mieszka na terenie naszej Gminy i to my powinniśmy kontynuować wypłatę zasiłku pielęgnacyjnego.
W piśmie przytoczył również art. 19 i 20 kpa oraz art. 3, 20 i 50 u.ś.r.
Czy mam prawo kontynuować wypłatę ZP ?
studentka1234
Praktykant
Od: 14 gru 2018, 8:53
Zajmuję się: Pomoc Społeczna

Napisano: 31 sty 2020, 12:49

Jeśli świadczeniobiorca zmienia miejsce zamieszkania jego teczka idzie wraz z nim. Na podstawie pisma wraz z oryginałami przesłanych dokumentów z poprzedniego ośrodka możesz kontynuować wypłatę świadczeń. Wprowadzasz normalnie wniosek do systemu i go realizujesz u siebie na podstawie poprzedniej decyzji (czyli wydajesz w systemie decyzję z nr poprzedniego ośrodka i tam zaznaczasz organ wydający decyzję)
Różaa
Awatar użytkownika
Referent
Od: 29 sie 2016, 14:49
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2020, 13:12

Jedni powiedzą, że można dalej płacić na podstawie decyzji poprzedniego organu i znajdziesz nawet na to wyroki WSA. Drudzy powiedzą, że nie można bo art.110 kpa mówi organ administracji publicznej, który wydał decyzję, jest nią związany od chwili jej doręczenia lub ogłoszenia, o ile kodeks nie stanowi inaczej a art.50 ustawy o świadczeniach rodzinnych nie obowiązuje bo to był artykuł przejściowy. Można uznać, że nie jesteś zobowiązany/a do wykonania tej decyzji oraz brak przepisów szczególnych takich jak w 500+. Miałem kiedyś taki przypadek i kontynuowałem wypłatę świadczeń ale sprawa była dosyć świeża, w dokumentacji było wszystko i nie można było się do niczego przyczepić. W sprawie ZP zależy kogo to dotyczy. Pewnie jakiś staroć nawet nie weryfikowany w ZUS/KRUS od paru lat. Pewnie bym się mocno zastanawiał.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 31 sty 2020, 13:17

zawsze można wezwać stronę - ale prawda jest taka że jeśli przejdzie przez wnioski to może sprawdzić w empatii orzeczenie, rejestr pesel itd. czy jest aktualne a pismo do ZUS czy jest uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego robię raz w roku dla wszystkich ;)
Różaa
Awatar użytkownika
Referent
Od: 29 sie 2016, 14:49
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2020, 14:51

ja w takich przypadkach wzywam stronę.
Miałam kiedyś przypadek w SR że Pani ostatecznie nie przeprowadziła się do mnie tylko poszla dalej w Polskę .
dlatego nie bardzo lubię jak organy przekazują dokumentację - sama tak nie robię ...
ew@1
Referent
Od: 09 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x