Pomóżcie, jestem świeżym pracownikiem. Pani złożyła wniosek o przekazanie jej dokumentacji z zasiłku rodzinnego i wniosku do innej gminy z powodu przeprowadzki. Co mam dalej robić?
Pomóżcie, jestem świeżym pracownikiem. Pani złożyła wniosek o przekazanie jej dokumentacji z zasiłku rodzinnego i wniosku do innej gminy z powodu przeprowadzki. Co mam dalej robić?
Wpisz w wyszukiwarkę "przekazanie dokumentów". znajdziesz dużo informacji
Tak na szybko: decyzje wraz z wnioskiem i dokumentami przesyłasz zgodnie z właściwością miejscową + pismo przewodnie ( także do wiadomości dla Pani składającej prośbę o przekazanie )
Dla siebie zrób w akta uwierzytelnione kopie wszystkiego co przekazujesz.
W systemie jeśli pracujesz na SYGNITY : Wszystkie decyzje - zaznaczasz wybraną dec. - OPERACJE- zmień status - i tam musisz w statusie zmienić na przekazane do innego organu.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2025, 12:50 przez Sisi1122, łącznie zmieniany 1 raz.
oryginały wniosku z dokumentami oraz oryginalną decyzję przekazujesz do dalszej realizacji do innego ośrodka. W systemie u siebie zamykasz decyzję. W sygnity jest na liście wszystkich decyzji - Operacje - Zmień status - Nowy status decyzji: przekazana do innego organu właściwego
Zawiadomienie o przekazaniu
Wójt Gminy ... zgodnie z art. 19 i art. 65 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeksu postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2024 r. poz. 323 z późn. zm.) przekazuje do organu właściwego – Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w ... decyzje oraz wnioski wraz z aktami sprawy Pani..., obecnie zamieszkałą ul. ......
W dniu 24.04.2025 r. Pani ... zamieszkała dotychczas .... zgłosiła zmianę adresu zamieszkania.
W związku ze zmianą adresu zamieszkania, zgodnie z art. 25 ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych, wniosek o zasiłek rodzinny wraz z dodatkami z dokumentami i decyzją zostają przekazane do dalszej realizacji do organu właściwego według zamieszkania wnioskodawcy. Świadczenia rodzinne i alimentacyjne zostały wypłacone w tutejszym Centrum do dnia 30.04.2025 r.
art. 25 ust 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych – „W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby, której przyznano świadczenia rodzinne, dotychczasowy organ właściwy przekazuje wydaną decyzję wraz z aktami sprawy organowi właściwemu ze względu na nowe miejsce zamieszkania w celu jej dalszej realizacji. Organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania realizuje otrzymaną decyzję bez konieczności wydawania kolejnej decyzji oraz jest właściwy do jej uchylenia, zmiany oraz do ustalania i dochodzenia świadczeń nienależnie pobranych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo doświadczeń rodzinnych winnym państwie, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego stanowią inaczej, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.”.
art. 19 Kpa – „Organy administracji publicznej przestrzegają z urzędu swojej właściwości rzeczowej i miejscowej”.