Mam dylemat: Rodzina pobierała zasiłek rodzinny w okresie 2012/2013. W styczniu 2014 r. (gdy składała na okres 2013/2014) okazało się, że podjęła pracę od stycznia 2013 r. Doliczyłam dochód do starego okresu. Okazało się, że mieszczą się w przekroczeniu. Na okres 13/14 nie mieli przekroczenia. Teraz (złożyła również na okres 14/15) znów mieszczą się w przekroczeniu. I mam problem: przekroczenie było w 2013 r. teraz mamy 2014 r. i znów jest przekroczenie, więc wydaje mi się, że nie można mówić o zastosowaniu art. 5 ust. 3, bo w tym art. jest zapisane, że w przypadku przekroczenia w kolejnym roku kalendarzowym, zasiłek rodzinny nie przysługuje. Tylko czy ja dobrze rozumiem "rok kalendarzowy"? Jak Wy to rozumiecie?
jeśli w 2012/2013 miała dopuszczalne przekroczenie, w 2013/2014 nie miała a w 2014/2015 ma znów dopuszczalne, to się należy. Jeśli dobrze zrozumiałam to co napisałaś..
Czy chodzi o to, że jeśli przekroczenie nastąpiło w 2013 r. (bo kobieta poszła do pracy od stycznia 2013 r.) i teraz złożyła na nowy okres 2014/2015 i biorąc pod uwagę nowy przelicznik z ha i dochód z jej pracy, wynika, że znów jest przekroczenie (czyli rok 2014) Dobrze myślę?
Czy to jest tak banalnie proste czy takie trudne, że słabe zainteresowanie? Bardzo mi zależy na waszych wypowiedziach, chociaż wrzućcie jakąś mądrą interpretację art. 5 ust. 3, bardzo proszę...
rok kalendarzowy to dla mnie rok bazowy :
doch. za 2011 + uzysk był warunek
doch. za 2012 normalnie się mieszczą w kryterium
doch. za 203 znowu warunek .... przyznaj
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Bardzo dziękuję za zainteresowanie Naprawdę już zgłupiałam. Tak bym normalnie zrobiła, tylko zaczęłam zastanawiać się nad tym rokiem kalendarzowym i naszły mnie wątpliwości. Zaczęłam kombinować, pewnie niepotrzebnie, dziękuję:)