przekroczenie dochodu -proszę o pomoc - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 16 lis 2016, 8:45

Mam pytanie ponieważ na dniach będę miała taką sytuację . Pani przyniesie mi zaświadczenie syna o uzyskanym dochodzie ( we wrześniu podjął zatrudnienie) tak wiec chciałam za październik. Wiem już że dochód im przekroczy. Wypłatę mamy zawsze na koniec miesiąca czyli pod koniec listopada.Czyli za listopad już nie powinni dostać. Nie wiem jak po kolei postąpić gdy doniesie mi to zaświadczenie.Czytałam że trzeba wszcząć postępowanie ale też że jest prostsze rozwiązanie aby napisała wniosek że zgadza się na uchylenie decyzji i wtedy nie trzeba wszczynać tylko co ona ma tam napisać? I czy tak w ogóle można? To pierwsze przekroczenie a pracuję pół roku.Nie wiem jak ja to ogarnę . A w systemie to w ogóle nie wiem .
magda33
Referent
Od: 12 lip 2016, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2016, 8:51

Niech napisze Ci oświadczenie że wyraża zgodę na uchylenie decyzji nr..... z dnia.... i czego ta decyzja dotyczy i wtedy nie musisz wszczynać postępowania, tylko uchylasz decyzję. W listopadzie już nie wypłacasz.
gopssik

Napisano: 16 lis 2016, 8:55

Pierwsze uchylenie od pól roku :o dobrze masz ;)
Oczywiście, że może Pani napisać rezygnację ze świadczenia wraz z prośbą o uchylenie decyzji od listopada - tak jest łatwiej i szybciej. Robisz decyzję uchylającą na podstawie art. 155 kpa i z głowy :)
Gość

Napisano: 16 lis 2016, 9:12

ok dzięki a w systemie (Sygnity) jak to się robi? czy dobrze myślę? Wprowadzam poprzez modyfikacje danych wniosku ten uzysk. później wchodzę z poziomu wszystkich decyzji tam jest - decyzja uchylająca klikam i się zrobi?
magda33
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2016, 9:19

A czy po usunięciu dziecka ze składu rodziny też się nie łapią? Wydaje mi się że tu nawet nie trzeba zaświadczenia o dochodach, wystarczy oświadczenie,że syn podjął zatrudnienie, wtedy usuwa się go ze składu rodziny i przelicza dochód.
********** :-)

Napisano: 16 lis 2016, 9:25

Tę się nie załapią bo mają już 720 na osobę a jak on by odszedł to im się zwiększy.
magda33
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2016, 9:30

dobrze myślę z tym Sygnity?
magda33
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2016, 9:32

dobrze, tylko pamiętaj, żeby ta uchylającą w programie zatwierdzić, bo dopiero wtedy wstrzymają się wypłaty w programie
anabelka

Napisano: 16 lis 2016, 9:55

ok bardzo dziękuję.
a jeszcze mam pytanko czy ta prośba strony może wyglądać tak:

Na podstawie art. 155 proszę o uchylenie z dniem 1.11.2016r decyzji nr... z dnia...
Rezygnuję z prawa do pobierania świadczenia wychowawczego 500+ w związku z przekroczeniem dochodu od miesiąca listopada.
imię i nazwisko........................
magda33
Referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x