przemoc ojca wobec 17-letniego syna - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 sie 2014, 9:50

Podczas wywiadu matka zgłosiła mi, że kilka dni wcześniej miała miejsce w jej domu interwencja policji, gdyż jej mąż będąc pod wpływem alkoholu, dusił ich 17-letniego syna. Dzisiaj przychodzi dzielnicowy z notatką, z której wynika ty;lko, że ktoś zgłosił, że obydwoje rodzice są pod wpływem alkoholu i mają pod opieką troje małoletnich dzieci. Może do przemocy doszło póżniej... Ale co w tej sytuacji? Część A powinnam założyć z osobą zgłaszającą, to wiem, ale czy z dzieckiem - 17 letnim też zakładam NK (ofiara), czy wzywam je na grupę roboczą?
izap

Napisano: 06 sie 2014, 13:54

Absolutnie z niepełnoletnim nie spisuje się formularzu NK. Nie wzywa się go również na grupę roboczą. Ewentualnie może z nim porozmawiać psycholog lub pedagog w szkole o sytuacji rodzinnej i uzyskane informacje przekazać grupie roboczej.
pomocnik

Napisano: 06 sie 2014, 17:44

§ 5. 1. W przypadku podejrzenia stosowania przemocy w rodzinie wobec dziecka, czynności podejmowane i realizowane w ramach procedury, zwane dalej "działaniami", przeprowadza się w obecności rodzica, opiekuna prawnego lub faktycznego.
2. Jeżeli osobami, wobec których istnieje podejrzenie, że stosują przemoc w rodzinie wobec dziecka, są rodzice, opiekunowie prawni lub faktyczni, działania z udziałem dziecka przeprowadza się w obecności pełnoletniej osoby najbliższej w rozumieniu art. 115 § 11 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.2)), zwanej dalej "osobą najbliższą".
3. Działania z udziałem dziecka, co do którego istnieje podejrzenie, że jest dotknięte przemocą w rodzinie, powinny być prowadzone w miarę możliwości w obecności psychologa.
Rajski

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x