Przeniesienie rodzicielskiego na ojca. Mądre głowy pomóżcie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 22 paź 2018, 9:36

Witam,
Mam przypadek, że matka pobierała na dziecko rodzicielski. Okres pobierania przekroczył 14 tygodni. Nagle okazało się, że od paru tygodni pracuje na weekendówki. Będzie uchylenie i npR. Moje pytanie brzmi:
1. Czy npR mam naliczyć za dni,kiedy dziewczyna pracowała (są to weekendówki od czerwca) a za dni, w których umowy nie było zostawić jej świadczenie?
2. Czy ojciec dziecka może pobierać dalej rodzicielskie? Matka nie zrezygnowała z rodzicielskiego, tylko wpadła przy składaniu wniosku o rodzinne na nowy okres 18/19...
POMÓŻCIE PROSZĘ...
Balonik
Praktykant
Od: 22 mar 2018, 11:22
Zajmuję się: ŚR,ŚW,FA

Napisano: 22 paź 2018, 10:20

Przede wszystkim to czy na pewno musisz jej robić uchylenie i nienależnie pobrane? art. 17c ust. 9 pkt 3 mówi o zaprzestaniu osobistej opieki, w tym w związku z zatrudnieniem lub inną pracą zarobkową, które uniemożliwiają sprawowanie tej opieki.
Czyli nie zawsze praca oznacza zaprzestanie opieki - jeśli tu praca tylko w weekendy (po ile godzin dziennie?), to nie wiem, czy się kwalifikuje na uchylenie od razu.

Jeżeli już uchylasz i robisz nienależnie pobrane, to za cały miesiąc.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 22 paź 2018, 10:29

Jest to praca w zakładzie produkcyjnym na linii, która trwa po 12h dziennie. Doskonale znam ten zakład i jestem w 100% pewna, że charakter tej pracy uniemożliwia sprawowanie opieki na dzieckiem. Mam wątpliwości odnośnie npR. Ja bym jej chyba przeliczyła tylko za okresy zatrudnienia.
Balonik
Praktykant

Napisano: 22 paź 2018, 10:49

"Doskonale znam ten zakład i jestem w 100% pewna, że charakter tej pracy uniemożliwia sprawowanie opieki na dzieckiem" To, że ty coś wiesz a nie masz tego na papierze to tak jakby tego nie było... Zofia dobrze Ci napisała w tym przypadku albo rybki albo akwarium. Nie możesz uchylić powołując się na brak sprawowania opieki a jednocześnie uznać, że w sumie to w pozostałe dni ona sprawowała bo nie pracowała i jej się należy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 22 paź 2018, 12:06

Weź umowę o pracę, będziesz mieć datę zatrudnienia i od tej daty musisz uchylić św. rodzicielskie
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24

Napisano: 22 paź 2018, 12:48

Umowy podpisywane były co tydzień od czwartku do poniedziałku. Uważacie, że mimo wszystko powinnam uchylić świadczenie za cały miesiąc?
Balonik
Praktykant

Napisano: 22 paź 2018, 13:14

Nie uchylasz wstecz chyba? Czy ona tam nadal pracuje? Bo do przodu jak uchylisz, to też będzie dziwnie - jeśli pracuje - nie pracuje - pracuje - nie pracuje, to trzeba jej uchylić - przyznać - uchylić - przyznać.
Trochę bez sensu się to robi...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39

Napisano: 22 paź 2018, 13:21

Nie chce uchylać wstecz. We wrześniu ta Pani zakończyła zatrudnienie w tej firmie. Rodzicielskie przysługuje jej do października. Nie ma konieczności uchylenia. chce jej wystawic decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach. Tylko mam dylemat za jaki okres np- całość czy tylko te dni w ktorych umowy obowiązywały
Balonik
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x