Przepraszam :( - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 gru 2016, 21:46

Wiem,.ze temat który poruszenie teraz był pewnie walkowany kilka razy. Ale już nie wiem co począć. Zwariowalam. Są różne opinie i wyroki. Nowy wniosek o świadczenie z fa. (Pełnoletnia osoba)Do wniosku zaświadczenie o bezskutecznosci. Do tego informacja że w 2015 wierzyciela Anna (matka która pobierala na to dziecko fa bo było niepełnoletnie)otrzymała co miesiąc od komornika kwoty alimentów w wysokości 100 zł. I co.teraz? Wszczęcie postępowania w sprawie uchylenia decyzji, uchylenie wstecz a następnie wszczęcie Np i decyzja Zwrot? Czy w ogóle mogę uchylić decyzję skoro wierzyciela miała przyznane 500 zł a będę zadać zwrotu po100zl?czy tez muszę zmienić to pierwotna przyznajca decyzję? Jeżeli ktoś z Was miał taki przypadek to proszę o opinie. Zobowiązuje się do wysłania czekoladek lub wina w zamian za pomoc.:)
Nowa199121

Napisano: 16 gru 2016, 12:38

nie uchylałabym decyzji już zrealizowanej, podstaw do wznowienia tez nie masz. Proponuje od razu stwierdzić i uznać za nienależnie pobrane w kwocie, którą strona otrzymała od dłużnika/komornika, jeśli w tym czasie pobierała FA :)
yomica

Napisano: 16 gru 2016, 14:25

Dziękuję ! A czy adresatem postępowania jest osoba która pobrała NP ? Bo mecenas twierdzi, że adresatem postępowania powinna być pełnoletnia osoba, ponieważ matka w jej imieniu pobierała w owym czasie świadczenie.
P.S. Gdzie wysłać podarunek? :)
Nowa199121

Napisano: 16 gru 2016, 14:52

do osoby, która faktycznia pobierała wówczas aliemtny, czyli do matki.
yomica

Napisano: 19 gru 2016, 10:36

Oczywiście, że do pełnoletniej osoby uprawionej
Matka jej obecenie już przeciez nie reprezentuje
Jagoda12345

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x