przesłanie dokumentów - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 lut 2016, 10:38

Dostałam z innej gminy dokumenty do przyznania świadczeń z fa, i co mam zrobić wezwać tego rodzica do złożenia wniosku u nas? czy po prostu czekać aż sam się zgłosi?
Andzia59

Napisano: 26 lut 2016, 10:40

Co za tłuki niemoty robią przekazanie dokumentów w FA :roll:
Teraz oddychasz 10 głębokich wdechów i tak naprawdę - powinnaś czekać na klientkę, aż sama przyjdzie. Możesz być dobrą ciocią i zadzwoń do babki (bez rozwijania czerwonego dywanu i proponowania kawki)
kawa i ciasto

Napisano: 26 lut 2016, 15:56

Dzięki, a gościu się kłóci na razie telefonicznie, że tamta gmina co przekazała dokumentny zapewniła go że na podstawie tego przekazania my mu od razu kase przelejemy. Ja kazałam mu przyjść złożyć wniosek do którego ma mi dostarczyć aktualne zaświadczenie o bezskutecznści egzekucji, dobrze?
Jakimi artykułami się bronić jak tu przylezie w poniedziałek?
Andzia59

Napisano: 26 lut 2016, 16:03

art. 15 ust. 1 i ust. 2 - podstawa wypłaty
Do tego dodajesz, że przesłanie dokumentów nie stanowi o tym, że facet życzy sobie składać dokumenty akurat w Twoim ośrodku. Być może uznał, że przeprowadza się do innej gminy i tam będzie składał. W ustawie nigdzie nie stoi, że przyznajesz i wypłacasz świadczenia na podstawie wniosku innego organu.
Tamta gmina zrobiła koszmarny błąd, nie powinni w ogóle przesyłać, ciekawe, na jakiej podstawie to zrobili.

Jeśli chodzi o zaświadczenie o bezskuteczności, klient do wniosku może złożyć oświadczenie a Twoim obowiązkiem - zgodnie z art. 15 ust. 5 - jest samemu o to wystąpić.

Jeszcze zapytam, tamten ośrodek przesłał jakie dokumenty? Nie mów, że też wniosek klienta, który składał u nich?
kawa i ciasto

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x