świadczenia500+ pisze: ↑29 wrz 2021, 12:40
ja też tak miałam ostatnio, że chciałam uzupełnić kwoty a nagle dłużnicy zniknęli. dzwoniłam do poszczególnych biur i twierdzili, że sama musiałam przez przypadek usunąć :/
dzwoniłam do Big i dostałam taka odpowiedz" Na podstawie art. 31 pkt 9 BIG ma obowiązek usunąć informacje gospodarcze nie później niż po upływie 6 lat od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne jeżeli dłużnikiem jest konsument, przy czym w przypadku roszczeń stwierdzonych prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczenia sądu polubownego, jak również roszczeń stwierdzonych ugodą zawartą przed sądem albo pod sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzona przez sąd nie później niż po upływie 6 lat od dnia stwierdzenia roszczenia "
w związku z brzmieniem art 31 pkt 9 oraz definicji konsumenta art.2 ust.2 pkt 3 Ustawy BIG musi
usunąć informację gospodarczą o dłużniku alimentacyjnym jeżeli od dnia powstania zaległości minęło więcej niż 6 lat " .....