przyrównanie do stawki gminnej - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 14 lis 2022, 13:57

czy w mieszkaniu własnościowym, bez czynszowym należącym do wspólnoty mieszkaniowej, niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy, do wydatków przyrównujemy czynsz wg stawki gminnej?
elpera1985
Praktykant
Od: 20 wrz 2022, 9:09
Zajmuję się: PS

Napisano: 14 lis 2022, 15:54

Skoro bez czynszowy, to o jakim czynszu mowa? Skoro nie płaci czynszu, to nie liczymy czynszu do wydatków. Można wziąć np wodę (przeliczoną na stawki miesięczne), albo śmieci
esko
Stażysta
Od: 02 cze 2017, 13:57
Zajmuję się: PS, DM, DE, ŚW, DS

Napisano: 23 lis 2022, 17:30

Jesli ten art. o przyrównywaniu do stawki gminnej mówi że w "w przypadku najmu przyrównujemy czynsz" to znaczy ze we wszystkich mieszkaniach własnościowych lub np wykupionych we spoldzielniach nic nie przyrównujemy do zadncyh gminnych stawek bo to nie jest najem? W wydatkach nie wytepuje pojecie czynsz. Nie jest to zaden najem tylko zwykła własnośc. Co wtedy?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 24 lis 2022, 9:06

kalina.malina pisze:
23 lis 2022, 17:30
Jesli ten art. o przyrównywaniu do stawki gminnej mówi że w "w przypadku najmu przyrównujemy czynsz" to znaczy ze we wszystkich mieszkaniach własnościowych lub np wykupionych we spoldzielniach nic nie przyrównujemy do zadncyh gminnych stawek bo to nie jest najem? W wydatkach nie wytepuje pojecie czynsz. Nie jest to zaden najem tylko zwykła własności. Co wtedy?
jeszcze nie miałam takiej sytuacji, żeby przyrównywać ale też chętnie poczytam opinii na ten temat.... :)
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 24 lis 2022, 12:16

Nie miałeś sytuacji żeby przyrównywać? Czy żeby NIE przyrównywać? Bo tu w przykładach większość przyrównuje jednak te czynsze czy nawet inne rzeczy no ale może wszyscy maja najem? Ja mam tylko właścicieli mieszkań spółdzielczych, spółdzielnia nie wpisuje pozycji czynsz nigdzie, zresztą nawet gdyby wpisała to przecież nie najem wiec nie pasuje ten art. z ustawy.
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 24 lis 2022, 13:08

Skąd wiadomo kiedy mieszkanie jest w zasobie gminy , a kiedy nie?
betty1970
Praktykant
Od: 20 mar 2018, 14:33
Zajmuję się: DM

Napisano: 25 lis 2022, 8:39

kalina.malina pisze:
24 lis 2022, 12:16
Nie miałeś sytuacji żeby przyrównywać? Czy żeby NIE przyrównywać? Bo tu w przykładach większość przyrównuje jednak te czynsze czy nawet inne rzeczy no ale może wszyscy maja najem? Ja mam tylko właścicieli mieszkań spółdzielczych, spółdzielnia nie wpisuje pozycji czynsz nigdzie, zresztą nawet gdyby wpisała to przecież nie najem wiec nie pasuje ten art. z ustawy.
[/
dodatkami zajmuję się drugi rok i mialam tylko sytuacje w ktorej wnioskodawca najmowal mieszkanie i musialam przyrownac ale to nowy blok i wysoki czynsz, natomiast pozostałe to mieszkania społdzielcze w ktorych czynsz nie przewyzsza stawki bazowej uchwalonej przez radę.....
Mikolaze
Referent

Napisano: 25 lis 2022, 8:46

czytając teraz ustawę myślę, że przyrównać trzeba nie tylko w przypadku najmu.....
Mikolaze
Referent

Napisano: 28 lis 2022, 9:35

Mikolaze pisze:
25 lis 2022, 8:46
czytając teraz ustawę myślę, że przyrównać trzeba nie tylko w przypadku najmu.....
No ale o stawce gminnej jest tylko w przypadku najmu. W drugim art jest "opłaty które bylyby", natomiast nie ma o stawce. czyli jesli w wykazie opłat nie ma pozycji "czynsz" to należałoby drążyć co byłoby czynszem gdyby trak to nazwali? Masakra...
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 28 lis 2022, 10:50

kalina.malina pisze:
28 lis 2022, 9:35
Mikolaze pisze:
25 lis 2022, 8:46
No ale o stawce gminnej jest tylko w przypadku najmu. W drugim art jest "opłaty które bylyby", natomiast nie ma o stawce. czyli jesli w wykazie opłat nie ma pozycji "czynsz" to należałoby drążyć co byłoby czynszem gdyby trak to nazwali? Masakra...
"6. Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalu
mieszkalnym lub domu niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy, do
wydatków przyjmowanych dla celów obliczenia dodatku mieszkaniowego zalicza się:
1) wydatki, które w wypadku najmu lokalu mieszkalnego byłyby pokrywane
w ramach czynszu, lecz wyłącznie do wysokości czynszu, jaki obowiązywałby
dla danego lokalu, gdyby lokal ten wchodził w skład zasobu mieszkaniowego
gminy;
2) opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym
gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu."
poczytaj dokładnie...
Mikolaze
Referent