jeszcze nie miałam takiej sytuacji, żeby przyrównywać ale też chętnie poczytam opinii na ten temat....kalina.malina pisze: ↑23 lis 2022, 17:30Jesli ten art. o przyrównywaniu do stawki gminnej mówi że w "w przypadku najmu przyrównujemy czynsz" to znaczy ze we wszystkich mieszkaniach własnościowych lub np wykupionych we spoldzielniach nic nie przyrównujemy do zadncyh gminnych stawek bo to nie jest najem? W wydatkach nie wytepuje pojecie czynsz. Nie jest to zaden najem tylko zwykła własności. Co wtedy?
kalina.malina pisze: ↑24 lis 2022, 12:16Nie miałeś sytuacji żeby przyrównywać? Czy żeby NIE przyrównywać? Bo tu w przykładach większość przyrównuje jednak te czynsze czy nawet inne rzeczy no ale może wszyscy maja najem? Ja mam tylko właścicieli mieszkań spółdzielczych, spółdzielnia nie wpisuje pozycji czynsz nigdzie, zresztą nawet gdyby wpisała to przecież nie najem wiec nie pasuje ten art. z ustawy.
[/
dodatkami zajmuję się drugi rok i mialam tylko sytuacje w ktorej wnioskodawca najmowal mieszkanie i musialam przyrownac ale to nowy blok i wysoki czynsz, natomiast pozostałe to mieszkania społdzielcze w ktorych czynsz nie przewyzsza stawki bazowej uchwalonej przez radę.....
No ale o stawce gminnej jest tylko w przypadku najmu. W drugim art jest "opłaty które bylyby", natomiast nie ma o stawce. czyli jesli w wykazie opłat nie ma pozycji "czynsz" to należałoby drążyć co byłoby czynszem gdyby trak to nazwali? Masakra...
"6. Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalukalina.malina pisze: ↑28 lis 2022, 9:35No ale o stawce gminnej jest tylko w przypadku najmu. W drugim art jest "opłaty które bylyby", natomiast nie ma o stawce. czyli jesli w wykazie opłat nie ma pozycji "czynsz" to należałoby drążyć co byłoby czynszem gdyby trak to nazwali? Masakra...