Przyrównanie odstępnego do stawki gminnej i komu przekazać dodatek - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 21 sty 2024, 20:30

Pytanko odnoście tzw. odstępnego i wypłaty dodatku.
Czy jeżeli wynajmują lokal od osoby prywatnej i wydatki za lokal płacą do wspólnoty a odstępne do właściciela, to odstępne przeliczacie również do wydatków? Jeżeli tak to czy do wszystkich lokali czy może w lokalach, które są spółdzielczymi nie przeliczacie odstępnego? (w lexie znalazłem opinie mówiącą, że jeżeli lokal jest spółdzielczym to nie powinno się odstępnego przeliczać do stawki gminnej i wliczać tego do wydatków). Jeżeli przeliczacie odstępne nie ma liczonych ryczałtów, a dodatek wyszedł większy niż opłaty do wspólnoty, to wszystko dajecie na wspólnotę, czy może dodatek mieszkaniowy do wysokości opłat do wspólnoty a reszta na konto wynajmującego jeżeli wynajmujący tak sobie zażyczył?
Takie moje pytania bo chciałbym się upewnić co do niektórych kwestii, bo np. w ustawie nie widzę, żeby można było przekazać dodatek mieszkaniowy jeżeli wyszedł większy niż opłaty do wspólnoty na konto wynajmującego. Tylko później osoba, która wynajmuje mogłaby mieć problem z odzyskaniem tych pieniędzy. Kolejne pytanie, jeżeli gmina za swój lokal pobiera tylko czynsz a wodę śmieci i ścieki osoby płacą osobno to czy wtedy też należy przekazać całość dodatku zarządcy czy jednak tutaj można przekazać najemcy lokalu gminnego część dodatku mieszkaniowego.
W ustawie w art. 8 widzę jasno napisane ,,Dodatek mieszkaniowy wypłaca się zarządcy budynku albo innej osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny, z góry, w terminie do 10. dnia każdego miesiąca. W tym samym terminie wypłaca się ryczałt, o którym mowa w art. 6 ust. 7." Z tym, że w obydwu podanych przeze mnie przypadkach rosły by tylko nadpłaty tym ludziom co jest trochę bezsensowne według mnie no ale to co myślę to nie ważne, najważniejsze żeby było dobrze wszystko zrobione i zgodnie z ustawą dlatego bardzo proszę o odpowiedzi i ewentualne rozwiązania :)
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x