PRZYSŁUGUJE CZY NIE? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 lut 2017, 14:08

Witam.
Mam Panią, która brała rodzinne i wychowawcze na dwójkę dziecki. Od ich ojca ma zasądzone alimenty. Teraz, w grudniu urodziła trzecie dziecko, ktore ma z innym partnerem (nie mają ślubu). Dopisałam dziecko i partnera do skladu rodzinyh i dochody zostały przekroczone. 500+ na pierwsze dziecko i rodzinne od stycznia nie przysługują. W związku z tym wszczęlam postępowanie, a Pani w odpowiedzi napisała mi, że nie wychowuje nowego dziecka wraz z partnerem (jego ojcem, dziecko uznane jest na akcie urodzenia).
I co teraz zrobić? Mogę tego partnera nie liczyć do składu rodziny w 500+ i rodzinnym? I wtedy od stycznia normalnie jej się wszystko należy?
Póki co wstrzymałam świadczenia.
Dodam, że Pani złożyła wniosek na becikowe, podała tam partnera i dostała już decyzję i pieniążki na początku lutego. Oświadczenie, że nie wychowują dziecka wspólnie wpłynęło dziś po uprzednim wysłaniu zawiadomień o wszczęciu postępowań.
Proszę o pomoc z podaniem podstawy prawnej.
Pozdrawiam
nikki161
nikki161

Napisano: 13 lut 2017, 14:20

zleć przeprowadzenie wywiadu, widać, ze Pani to niezła kombinatorka
Gość

Napisano: 13 lut 2017, 14:32

Dodam, że Pani złożyła na to trzeci dziecko tylko wniosek na 500, na rodzinne nie. Ale przy dopisaniu partnera do czlonków rodziny utraci zasilek na 1 dziecko i rodzinne na dwoje dzieci, bo na trzecie nie złożyła.
nikki161

Napisano: 13 lut 2017, 14:58

no skoro oswiadczyla,ze nie wychowuje wspolnie, to znaczy,ze nie ma go w skladzie jej rodziny....i ty sama nie mozesz go jej wpisac:) mozesz jak chcesz udowodnic jej,ze zlozyla falszywe oswiadczenie oswiadczajac,ze samotnie wychowuje, bo ty twierdzisz,ze jednak wspolnie:) jesli ci sie uda jej to udowodnic - wtedy mozesz zadac jego dochodow i przeliczac;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2017, 15:10

Czyli ani w rodzinnym ani w 500 mam tego jej partnera nie wpisywać do skladu rodziny?
Gość

Napisano: 13 lut 2017, 15:14

Jest wspólne wychowywanie, mija miesiąc i matka mówi, że ojciec nie interesuje się dzieckiem, a do zasądzenia alimentów nikt jej nie zmusi.
bvb

Napisano: 13 lut 2017, 16:26

Ale na 3 dziecko jej rodzinne nie przysługuje, bo nie ma zasądzonych alimentów.
Oświadczenie jej wystarczy, że nie wychowuje razem tego dziecka do 500+.
John
Stażysta
Od: 28 sty 2016, 11:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x