Wysłałam w I 2014 wniosek o zatrzymanie prawo jazdy . Dłuznik przyszedł i złożył wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia odwołania od dec z dnia 13.12.2013 o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań al. i odwołanie od tej decyzji za pośrednictwem SKO. Czy w tej sytuacji powinnam wysłać do starostwa pismo o zawieszeniu postępowania zabrania prawo jazdy . ( starostwo nie wydało jeszcze dec. o zabraniu prawo jazdy, a zostało wydane wszczęcie postępowawnia)
mam taką samą sytuację tylko mój pan nie złożył wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu odwołania moje pytanie czy ten wniosek też mam przekazać do sko
musi uprawdopodobnić, że uchybienie terminowi nastąpiło bez jego winy. Należy zatem we wniosku o przywrócenie terminu podać przyczynę uchybienia.
WAŻNE
O braku winy w niedopełnieniu obowiązku można mówić tylko w przypadku stwierdzenia, że dopełnienie obowiązku stało się niemożliwe z powodu przeszkody nie do przezwyciężenia. (Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 18 sierpnia 2000 r., sygn. akt III SA 1716/99)
Przywrócenie terminu może nastąpić wyłącznie na wniosek zainteresowanego, co powoduje, że nie ma możliwości
przywrócenia terminu z urzędu. Wniosek należy złożyć w ciągu siedmiu dni od dnia ustania przyczyny uchybienia terminowi