Witam, mam problemową sytuację - Pani złożyła wniosek o KDR dla siebie, męża i 3 dzieci, na stałe mieszkają w Anglii, obecnie przebywają na wakacjach w Polsce. Jak postępujecie w podobnych sytuacjach? Pierwszy raz mam taką sprawę. Bardzo proszę o pomoc.
Ja również mam podobną sytuację z tym, że Pani ma męża obcokrajowca i mieszkała do tej pory za granicą. Teraz pytanie czy powinnam poprosić wnioskodawczynie o dokument potwierdzający obywatelstwo dzieci?
Dopóki na papierze nie ma, że nie mieszkają poza Polską... Można wezwać o złożenie oświadczenia, ale wtedy pewnie wnioskodawca nie napisze, że mieszka w Anglii Jak na papierze nie ma to chyba bym się wiele nie przejmowała, bo cóż możemy zrobić, skoro wszystko jest na oświadczenie pod odpowiedzialnością karną?
Jeżeli jedno z rodziców ma polskie obywatelstwo, to dzieci też je będą mieć. Można sprawdzić np. w ELUD, albo w SI KDR też jest opcja sprawdzenia PESEL, wtedy kod obywatelstwa to 500. A dla obywateli innych krajów jak zwykle - art. 5 pkt 2 i 3.