Witam! Przyznałam rodzinie świadczenia rodzinne, wniosek był bogaty w dokumenty do uzysku i utraty. Pani napisała kilka oświadczeń o utracie dochodu, a właściwie napisałaby wszystko co miałaby podyktowane , bo sama do końca nie była świadoma z jakich źródeł uzyskała dochody w 2015 roku. Teraz chciałam schować teczkę do szafy i dopatrzyłam się, że rodzina miała również dochód w wysokości 100 tys. zł (PIT-39). Domyślam się, że była to sprzedaż nieruchomości. Co teraz??? decyzja jeszcze się nie uprawomocniła i nic nie było wypłacone i czy w ogóle można utracić dochód ze sprzedaży nieruchomości???
Można- wniosek o udostępnienie danych do US: "Proszę o zaświadczenie o kwocie zwolnionej z podatku ze sprzedaży nieruchomości za 2015 rok." Chodzi o to czy deklarowali dla US, że ten hajs przeznaczą na zakup kolejnej nieruchomości (domu,mieszkania). Jak tak to spoko.
Czyli jeśli dochód ze sprzedaży mieszkania był zwolniony z podatku a kwota ta przeznaczona została na zakup nowego mieszkania to można dochód z tego tytułu utracić???
Przyznam, że trochę bym się bała zrobić utratę, przyznałam świadczenia rodzinne przez niedopatrzenie i przez to, że kobieta oświadczyła, że całość dochodów utraciła.
Kobieta kilka dni temu otrzymała decyzję przyznająca i jak zadzwoniłam żeby dopytać czy sprzedała nieruchomość to była oburzona, że jak ja mogę mieć jeszcze do niej jakieś pytania skoro ona ma już decyzję. I odpowiedziała, że nic nie sprzedała. Ciężka sprawa z nią będzie.