przyznawanie stypendium - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 04 lut 2022, 10:13

Cześć,
Zwracam się do osób u których decyzje w sprawie stypendium są wydawane po otrzymaniu dotacji, bardzo Was proszę powiedzcie mi w jaki sposób osoby, które otrzymają decyzję zakładam w okolicach listopada mają czas na złożenie faktur na I transzę ? do kiedy przyjmujecie wtedy faktury ? i czy nie awanturują się, że tak długo nie wiedzą w jakiej kwocie zostało im przyznane stypendium i nie wiedzą ile mogą wydać? u nas już na początku października ludzie dzwonią i dopytują w jakiej wysokości mają przyznane świadczenie bo od tego uzależniają zakupy.
Nstu
Praktykant
Od: 04 lut 2022, 10:08
Zajmuję się: stypendia szkolne

Napisano: 07 lut 2022, 16:22

Cześć. Ja gdy daję ludziom wnioski mam przygotowaną dla nich karteczkę ile wynosi kwota stypendium na jedno dziecko w okresie wrzesień - grudzień, oraz w okresie styczeń - czerwiec, oraz podaję datę do kiedy należy dostarczyć faktury np. do 10 grudnia, lub do 10 czerwca.Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam
wiewiórka555
Praktykant
Od: 06 lut 2019, 11:19
Zajmuję się: stypendia

Napisano: 07 lut 2022, 19:55

Cześć,
Wydajesz jedną decyzję na cały rok szkolny?

Stypendium szkolne ze względu na dotację celową, która jest udzielana w dwóch transzach/ terminach: od IX-XII 2021 i od I-VI 2022 wymusza wydanie decyzji-zgodnie z ustawą o systemie oświaty art.90 n ust.1. Od (IX -XII) decyzja wydawana jest w ciągu 30 dni od złożenia wniosku(k.p.a) Następnie zmienia się decyzję w trybie określonym w art.155 k.p.a w 2022 ( np. w marcu) i tym samym rozszerza się okres przyznania o okres od I-VI 2022 rok)- takie działanie wymuszają dotacje (2x w roku budżetowym) czyli tak jak teraz oczekujemy na weryfikację kwoty datacji, planujemy kwotę wysyłamy pismo i oczekujemy na potwierdzenie kwoty-pismo od wojewody.
Wydanie decyzji, nie jest uzależnione od wpływu kwot dotacji na konto (wpływa ona zazwyczaj w transzach miesięcznych do 10 dnia miesiąca). Wydanie decyzji uzależnione jest od zaplanowania w budżecie jednostki- dokonanie zwiększenia po otrzymaniu decyzji o przyznanej kwocie dotacji od Wojewody.Jeżeli mamy zwiększenie na planach to możemy wydawać decyzję.
Nie wiem jak można, wiedzieć jaka będzie kwota stypendium przy składaniu wniosków, jeżeli nie wie się na ten moment ile będzie wnioskodawców? Dopiero po 15 września możemy wiedzieć jak podzielić kwotę dotacji. Podział kwoty reguluje Regulamin w zależności od dochodu wnioskodawcy w kwocie od min.80- max.200% kwoty zasiłku rodzinnego.Wydzielając przy tym z dotacji 5% na zasiłki szkolne.
Wnioskodawcy po otrzymaniu decyzji wiedzą ile mają wydać. Często dzwonią, aby im podać kwotę, ale również zapobiegawczo jak wiedzą,że starali się o stypendium to uczulam,żeby brali sobie faktury zawsze przy zakupach edukacyjnych (wydatki kwalifikowane do stypendium).
Tak więc decyzję za okres od IX-XII mam wydane do ok 15 października.
Wówczas na decyzji wskazuję termin do którego wnioskodawcy mają przedstawić faktury np do 30 listopada. Jest to termin orientacyjny, bo tak naprawdę jeżeli przyniosą później to też należy uwzględnić oraz wskazuję do kiedy wypłacone będzie stypendium np.nie później niż do 31.12.2021
I tak samo miej więcej postępuję od I-VI.
Nie można wydać dwóch decyzji na 1 wniosek i w tej samej sprawie(dlatego zmiana decyzji za zgodą wnioskodawcy! art.155) oraz nie można wydać 1 decyzji na cały rok szkolny- chyba że tylko 1 transzę dotacji się przyjmuję a z drogiej od I-VI się rezygnuje.
Mam nadzieję,że pomogłam.Temat ogólnie jest obszerny, wiec ciężko napisać krótko.
Pozdrawiam serdecznie.
Labela
Praktykant
Od: 07 lut 2022, 18:17
Zajmuję się: Stypendia i zasiłki szkolne

Napisano: 09 lut 2022, 11:14

Hej,
Powiedzcie mi proszę jeszcze w takim razie zmiana decyzji za okres od stycznia do czerwca następuje również po otrzymaniu informacji o przyznaniu planu dotacji na ten okres ?
Kiedy się bierze od ludzi prośby o zmianę decyzji odrazu w styczniu ? czy wtedy się weryfikuje ponownie dochody?
Nstu
Praktykant
Od: 04 lut 2022, 10:08
Zajmuję się: stypendia szkolne

Napisano: 10 lut 2022, 10:18

Cześć, brałam w marcu zgody,jeżeli tej zgodzie zaznaczyli,że dochody uległy zmianie i wskazali od kiedy np. od stycznia, to przeliczalna dochody za styczeń, a w praktyce też za luty i marzec i miesiąc od zgody wydawałam decyzję.Takich zmian nie było dużo.
Labela
Praktykant
Od: 07 lut 2022, 18:17
Zajmuję się: Stypendia i zasiłki szkolne

Napisano: 28 lut 2022, 13:07

Stypendium wg ustawy można przyznawać również na cały rok szkolny, przecież jest na max 10 mcy wiec ustawa dopuszcza taka możliwość i niektóre gminy tak robią. Kwotę stypendium można znać od samego początku jeśli widełki wynikają z regulaminu uchwalonego w gminie. Gdy próbowaliśmy uchwalić regulamin bez widełek kwotowych wojewoda odrzucił taki projekt wiec u nas kwota stypendium wynika z wysokości dochodu.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 02 mar 2022, 10:36

Podpowiedzcie mi jak zrobić:
Wnioskodawca złożył wniosek o stypendium we wrześniu -> decyzja odmowna, przekroczenie stypendium.
W styczniu w związku ze zmianą kryterium mam zaświadczenia o zarobkach z grudnia i stycznia. Jeżeli sprawdzę dochody grudniowe i wezmę pod uwagę kryterium styczniowe (600 zł) to za styczeń stypendium się należy. Od stycznia była podwyżka i dochody przekraczają kryterium, czyli od lutego odmowa stypendium. Dobrze myślę? Ma ktoś podobną sytuację?
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Napisano: 15 lis 2023, 11:15

czy w decyzji przyznającej stypendium macie napisane do kiedy mają być przyniesione faktury czy wystarczy poinformować ich ustnie?
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x