publikacja sprawozdania finansowego BIP - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 07 maja 2019, 11:49

w rozporządzeniu pisze konkretnie: 9. Sprawozdania finansowe, o których mowa w ust. 1, oraz łączne sprawozdanie finansowe, o którym mowa w § 27
ust. 1, są publikowane w terminie do dnia 10 maja roku następnego w Biuletynie Informacji Publicznej jednostek sporządzających sprawozdania. Przepis stosuje się odpowiednio do bilansu budżetu państwa.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2019, 11:50

Więc sprawozdanie sporządza OPS, więc ma być na BIP OPS-u.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2019, 12:19

Tak, ja to wiem. Pokazałam co mówi rozporządzenie, ale i tak kierownik pozostaje przy swoim. To moje pytanie jest teraz takie: kto będzie odpowiadał za nie przestrzeganie przepisów i czy mogą być z tego tytułu jakieś konsekwencje. Sprawozdanie jest publikowane po raz pierwszy i przy kontrolach mogą się tego "czepiać".
księg.
Stażysta
Od: 07 gru 2017, 11:47
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 07 maja 2019, 16:57

USTAWA
z dnia 6 września 2001 r.
o dostępie do informacji publicznej

Art. 1. 1. Każda informacja o sprawach publicznych stanowi informację publiczną w rozumieniu ustawy i podlega udostępnieniu na zasadach i w trybie określonych w niniejszej ustawie.(...)

Art. 2. 1. Każdemu przysługuje, z zastrzeżeniem art. 5, prawo dostępu do informacji publicznej, zwane dalej "prawem do informacji publicznej".
2. Od osoby wykonującej prawo do informacji publicznej nie wolno żądać wykazania interesu prawnego lub faktycznego.

Art. 4. 1. Obowiązane do udostępniania informacji publicznej są władze publiczne oraz inne podmioty wykonujące zadania publiczne, w szczególności:
1) organy władzy publicznej;
2) organy samorządów gospodarczych i zawodowych;
3) podmioty reprezentujące zgodnie z odrębnymi przepisami Skarb Państwa;
4) podmioty reprezentujące państwowe osoby prawne albo osoby prawne samorządu terytorialnego oraz podmioty reprezentujące inne państwowe jednostki organizacyjne albo jednostki organizacyjne samorządu terytorialnego;
5) podmioty reprezentujące inne osoby lub jednostki organizacyjne, które wykonują zadania publiczne lub dysponują majątkiem publicznym, oraz osoby prawne, w których Skarb Państwa, jednostki samorządu terytorialnego lub samorządu gospodarczego albo zawodowego mają pozycję dominującą w rozumieniu przepisów o ochronie konkurencji i konsumentów.

Art. 23. Kto, wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi, nie udostępnia informacji publicznej, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

... teraz się chyba udać przekonać kierownika OPS :roll: :roll: :roll:
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x