Osoby wyrejestrowane z PUP w okresie od 01.07.2013r. do 15.05.2014r. nie są ubezpieczone zdrowotnie i powstaje dziura !! NFZ może obciążyć osoby za korzystanie z ich usług.
Moim zdaniem PUP powinien wyrejestrować osobę z dniem 15 maja 2014r.
"moi" wnioskodawcy wyrejestrowywali sie jak brali ode mnie wniosek na zdo wczesniej tego nie robili chociaz częsc sie nie rejestrowała w ogóle nawet przy małzonku w jego pracy ani pup
krys - poczytaj dokładnie przepisy. Brak ich ubezpieczenia w tym okresie nie ma znaczenia, wszelkie sprawy o obciążenie ich kosztami zostaje umorzone
art. 24 ZDO:
Art. 24. Wobec osób mających ustalone prawo do zasiłku dla opiekuna w okresie od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego
dzień wejścia w życie ustawy, za który mają ustalone prawo do zasiłku dla opiekuna oraz w ciągu 30 dni po
upływie tego okresu, którym w tym okresie zostały udzielone świadczenia opieki zdrowotnej finansowane ze środków publicznych,
mimo braku prawa do tych świadczeń z powodu wygaśnięcia z mocy prawa decyzji o przyznaniu im prawa do
świadczenia pielęgnacyjnego na podstawie art. 11 ust. 3 ustawy z dnia 7 grudnia 2012 r. o zmianie ustawy o świadczeniach
rodzinnych oraz niektórych innych ustaw, dyrektor oddziału wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia:
1) nie wszczyna postępowania w sprawie o ustalenie obowiązku poniesienia kosztów tych świadczeń, a postępowanie
wszczęte umarza;
2) umarza w całości spłatę należności ustalonej w decyzji wydanej na podstawie art. 50 ust. 18 ustawy z dnia 27 sierpnia
2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, stosując odpowiednio art. 58
ust. 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 885, z późn. zm.18)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
A co w sytuacji gdy dopiero podczas wywiadu wyszło na jaw, że osoba ubiegająca się nie wyrejestrowała się w PUP. Zaległe jak najbardziej wyrównujemy, a na bieżące dajemy odmowę? Utknęłam z decyzją bo nie wiem co zrobić. POMOCY!!!!