Pytanie do mądrych głów - Ambasador w USA z rodziną a prawo do 500+

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
mattana
Stażysta
Zajmuję się: SW DS ST SR FA DM
Kontakt:

Pytanie do mądrych głów - Ambasador w USA z rodziną a prawo do 500+

Post autor: mattana »

Bardzo proszę o wypowiedzenie się co myślicie w tej sprawie:
Otóż otrzymaliśmy wniosek o świadczenie wychowawcze 500+ od Pana, który wnioskuje na swoją nowonarodzoną córkę. Zaniepokoił mnie fakt, że córka urodziła się w Nowym Jorku i zadzwoniłam do Pana z prośbą o wyjaśnienie sprawy i ustalenie czy Pan faktycznie mieszka w Polsce.
We wniosku Pan wpisał adres zamieszkania w Polsce, natomiast w trakcie rozmowy okazało się, że adres który podał to adres zameldowania. Okazało się również, że mieszka z całą rodziną w USA - ze względu na charakter swojej pracy. Pan pracuje w Ambasadzie i został oddelegowany do USA – konkretnie do Nowego Jorku.
Ustawa stanowi, że głównym kryterium przyznania świadczenia wychowawczego jest zamieszkiwanie w Polsce. Pan jednak twierdzi, że w stosunku do niego, a w szczególności jego stanowiska zawodowego – praca w Ambasadzie – świadczenie wychowawcze się jemu należy. Pan powołał się na wyrok NSA I OSK1527/17 z 05-04-2019 r.
Jak się za to zabrać?
admin.2021
Referent
Zajmuję się: ŚW.
Kontakt:

Re: Pytanie do mądrych głów - Ambasador w USA z rodziną a prawo do 500+

Post autor: admin.2021 »

https://www.rp.pl/Praca-emerytury-renty ... k-NSA.html

Może warto skontaktować się z Mińskiem Mazowieckim w tej sprawie ?
Tak naprawdę ciężko powiedzieć od czego zacząć. :/
admin.2021
Referent
Zajmuję się: ŚW.
Kontakt:

Post autor: admin.2021 »

Chociaż ja osobiście wysłała bym całą sprawę do wojewódzkiego. I w piśmie przewodnim opisała całą sprawę i powołała się właśnie na wyrok NSA. Wydaje się, żę Pan ma rację. Ale żeby mieć pewność niech zdecyduje wojewódzki.
mattana
Stażysta
Kontakt:

Ok. dziękuję bardzo za pomoc. Wyszły teraz na jaw inne okoliczności, dlatego tym bardzie sprawa się skomplikowała.
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

świadczenie wychowawcze nie przysługuje jeśli:
4) członkowi rodziny, przysługuje za granicą świadczenie wychowawcze lub świadczenie o charakterze podobnym do świadczenia wychowawczego, chyba że
przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej (art. 8 ust.
1 pkt 4 ustawy); - pan w tej Ameryce nie dostaje czegoś podobnego na dziecko ?
Ulaula
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Ulaula »

Dzień dobry, zwracam się z prośbą o pomoc w sprawie świadczenia wychowawczego. Wyczytałam na forum OPS, że prowadziła Pani postępowanie w sprawie ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego dla pracownika ambasady. Mam podobny przypadek i zupełnie nie wiem co z nim zrobić. Czy mogłabym zapytać jak ta sprawa została rozstrzygnięta.
Bedę bardzo wdzięczna za pomoc.
mattana
Stażysta
Kontakt:

U mnie sprawa się potoczyła tak:
1. Okazało się że Pan złożył również wniosek w innym organie (2m-ce wcześniej)
2. Tam dostał odmowę i sprawa trafiła do SKO (decyzja nie stała się ostateczna i brak odpowiedzi z SKO)
3. My w tym przypadku wydaliśmy postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania we względu na toczące się postępowanie w innym organie

Zawiła sprawa ;)
Ulaula
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Ulaula »

Dziękuję bardzo
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Post autor: bubek »

Wszystko zależy od tego czy ambasador przebywa / piastuje urząd w kraju koordynacyjnym - jeśli tak to można przesłać do UW w innym przypadku to bezzasadne i trzeba ustalić na poziomie gminy czy tam coś pobiera czy nie jak wspomniała osoba wyżej na Art 8 ustawy.

Ambasador jest członkiem służby cywilnej więc dla krajów koordynacyjnych jest na to stosowny Art. w rozporządzeniu 883/2004
https://www.kasarodziny.pl/
ODPOWIEDZ