Pytanie do niekluczowych pracowników opsów - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 13 lut 2025, 15:13

@Kiki8074
Stażysta
Od: 26 paź 2023, 21:51
Zajmuję się: SR,FA,CP, DO i wszelkie programy rządowe.

Napisano: 13 lut 2025, 15:55

ATANER. pisze:
13 lut 2025, 12:30
Dziś przeczytałam sms-a skierowanego do pracowników, którzy należą do związków zawodowych. Z tego co przeczytałam, związki wytykają niekluczowym pracownikom to, że nie poparły petycji pisząc listy do sejmu, generalnie chodzi o brak zaangażowania w/w pracowników w sprawę.
Jak zapoznałam się z opinią Biura Ekspertyz i Oceny.... to dochodzę do wniosku, że wina nie leży jednak po stronie niekluczowych.
Łatwo powiedzieć, że nie interweniowali czy nie pisali, ktoś podał ile wpłynęło maili czy innych informacji, dlaczego nie biorą pod uwagę tych wszystkich napisanych w zeszłym roku, odnoszę wrażenie, że petycja była napisana i super, ale jej los był z góry przesądzony.
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 13 lut 2025, 16:16

Wysłałam ponad 20 e-maili, tylko z dwóch przyszła odpowiedź (od rzecznika i jakiegoś ministra). Wiem, że z ościennych ośrodków też dziewczyny pisały, wiec niech nie mówią, że nikt nie pisał.
Zoja1
Stażysta
Od: 23 wrz 2016, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2025, 16:34

do Bea1
Wiesz jeśli z góry zakładamy, że coś jest skazane na niepowodzenie, to po co się za to zabierać.
Nikt nie neguje, że wiele osób pisało w tej sprawie do wielu instytucji. Chodzi o pisanie na adres sejmu

https://www.sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/contact.xsp

temat petycja nr 317
adresat Komisja d/s Petycji

wszystkie maile będą do niej podpięte. Jak przyjdzie czas jej rozpatrywania, to będzie widać ile osób ją popiera
walczak
Stażysta
Od: 30 maja 2021, 14:56
Zajmuję się: sw

Napisano: 13 lut 2025, 18:58

ATANER. pisze:
13 lut 2025, 12:30
Dziś przeczytałam sms-a skierowanego do pracowników, którzy należą do związków zawodowych. Z tego co przeczytałam, związki wytykają niekluczowym pracownikom to, że nie poparły petycji pisząc listy do sejmu, generalnie chodzi o brak zaangażowania w/w pracowników w sprawę.
Jak zapoznałam się z opinią Biura Ekspertyz i Oceny.... to dochodzę do wniosku, że wina nie leży jednak po stronie niekluczowych.
No najlepiej...
Bo sukces związków jest sukcesem związków.
A porażka związków jest porażką pracowników...
A może o to chodziło, że oni nie oszacowali liczby pracowników objętych petycją - bo pracownicy sami mieli się zgłaszać do sejmu, żeby ich wtedy policzyć?
Jakoś tak odczuwam, że w obszarze pomocy społecznej, przemocy, itd. związki są aktywniejsze i bardziej zdeterminowane.
Zwłaszcza, że jak był wprowadzany temat dodatków - to była mowa, że mają być dla wszystkich, a okazało się że nie. A przecież związki podobno pilnowały tematu dodatków...
No to tak jak pilnowali, tak tez petycję napisali.
Przynajmniej nie da się zarzucić, że nic nie zrobili...
D.C.
Stażysta
Od: 26 cze 2024, 20:01
Zajmuję się: ŚR, FA, DM, KDR, CP i inne

Napisano: 14 lut 2025, 8:35

walczak pisze:
13 lut 2025, 16:34
do Bea1
Wiesz jeśli z góry zakładamy, że coś jest skazane na niepowodzenie, to po co się za to zabierać.
Nikt nie neguje, że wiele osób pisało w tej sprawie do wielu instytucji. Chodzi o pisanie na adres sejmu

https://www.sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/contact.xsp

temat petycja nr 317
adresat Komisja d/s Petycji

wszystkie maile będą do niej podpięte. Jak przyjdzie czas jej rozpatrywania, to będzie widać ile osób ją popiera
Tak zakładam to z góry, bo patrząc na to wszystko uważam, ze pracownicy świadczeń nie byli w planach do dodatków, od samego początku. Nie są częścią pomocy społecznej. A petycja ... zgadzam się z D.C.
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 14 lut 2025, 8:47

przecież jak wynika z opinii ta petycja jest źle skonstruowana i nie ma w niej podstawowych danych, żeby dalej procedować... można powiedzieć, że odrzucona z przyczyn formalnych a nie merytorycznych...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 14 lut 2025, 19:04

Tom. pisze:
14 lut 2025, 8:47
przecież jak wynika z opinii ta petycja jest źle skonstruowana i nie ma w niej podstawowych danych, żeby dalej procedować... można powiedzieć, że odrzucona z przyczyn formalnych a nie merytorycznych...
No i może o to chodziło...?
Związki podjęły działania? Tak.
Można im coś zarzucić? Nie.
A jeśli nic z tego nie będzie to dlaczego? Bo pracownicy nie pisali maili do sejmu.
I koniec tematu - Ministerstwo nie przewidywało zmian w dodatkach, petycja przepada, związki zrobiły co mogły, pracownicy się nie wykazali więc to ich wina...
Ministerstwo ma spokój, związki mają alibi, pracownicy nie mają nic.
D.C.
Stażysta
Od: 26 cze 2024, 20:01
Zajmuję się: ŚR, FA, DM, KDR, CP i inne

Strona 4 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x