Pytanie do tych którzy z wszczęli z urzędu postępowanie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 09 maja 2014, 8:18

Czy jeśli wszczęliście postępowanie z urzędu w sprawie zmiany dec. dot. ŚP to po 7 dniach wydajecie dec., czy można od razu????
Kasia 84

Napisano: 09 maja 2014, 8:27

Zapomniałam jeszcze dodać , że wszczęcie post. z urzędu bez informowania strony.
Kasia 84

Napisano: 09 maja 2014, 8:29

Ja nie czekam 7 dni od razu wydaje decyzję...zrobiłam wszczęcie a teraz decyzję chociaż i możesz poczekać decyzje i tak są natychmiast wykonalne czyli decyzję możesz tuż tuż przed wypłatą....
OLGA...,

Napisano: 09 maja 2014, 8:34

Dzięki Olga za pomoc ;-)
Kasia 84

Napisano: 09 maja 2014, 8:41

Wrzucicie swoje wszczęcia???
malich

Napisano: 09 maja 2014, 8:48

Proszę jak macie opracowane już wszczęcie to podzielcie się:)
Dorota85

Napisano: 09 maja 2014, 9:03

WSZCZĘCIE POSTĘPOWANIA

Na podstawie art.1 pkt. 4 ustawy z dnia 24 kwietnia 2014 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (tj, Dz. U. 2014 poz 559) w związku z art. 61 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. 2013 poz. 267), Urząd Gminy w......... wszczyna z Urzędu postępowanie w sprawie zmiany decyzji ustalającej prawo do świadczenia pielęgnacyjnego dla Pani.......w zakresie zmiany wysokości tego świadczenia w związku ze zmianą ustawy.
Zgodnie z art. 1 pkt. 4 w/w ustawy wszczęcie postępowania następuje z urzędu i nie wymaga zawiadomienia strony.

Otrzymują:
1. a/a
Olga...

Napisano: 09 maja 2014, 9:26

Chyba nie macie co robić i za dużo pieniędzy jak robicie wszczęcia do spraw w których nie trzeba

jawne marnotrawienie pieniedzy
jjan

Napisano: 09 maja 2014, 9:44

Też nie wiem po co Ty sama siebie informujesz, że wszczęłaś postępowanie. W orzecznictwie przyjęło się, że postępowanie z urzędu wszczyna pierwsza czynność podjęta w danej sprawie, z reguły istnieje obowiązek poinformowania o tym strony, więc wszczęcie postępowania nastąpi po wydaniu przez organ zawiadomienia o wszczęciu, które dostanie strona. Tu nie ma obowiązku informowania strony o wszczęciu, nie robisz więc zawiadomienia o wszczęciu, a pierwszą czynnością w sprawie będzie po prostu wydanie decyzji.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x