Pytanko mam - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 31 mar 2014, 9:14

Mam kwotę od Da przekazaną od Us, który na przelewoe pisze: Up. G, Ods., K. Czy ja księguję normalnie u nas w systemie?
~~~becia

Napisano: 31 mar 2014, 9:53

Wie ktoś?
~~~becia

Napisano: 31 mar 2014, 9:57

księgujesz normalnie tylko z tym, że wg. zapisu US bo nie będzie Ci pasowało przy uzgodnieniu .
~JAGA

Napisano: 31 mar 2014, 11:24

Ja pracuję w systemie ZETO Koszalin, na przelewie Us ujął m.in K (koszty) i powiedziano mi że tę kwotę K dopisujemy do kwoty wpłaty, ale księgowej cos nie pasuje.
~~~becia

Napisano: 31 mar 2014, 11:27

wszystko pasuje, US przelewa kwotę umniejszoną o koszty swoje, te koszty księgowa księguje w innym paragrafie, a Ty księgujesz pełny zwrot pobrany od dłuznika czyli kwotę wpływu powiększoną o koszty
~asik

Napisano: 31 mar 2014, 11:34

Bo Komornik pobrał koszty komornicze , które musimy mu zapłacić i pokryć ze środków gminy, a na dłużniku zaksięgować tak by nie pomniejszać wpłaty.

Np. komornik skarbowy przelał 120 zł , ale dłużnikowi potrącił 150 zł czyli te 30 zł pokrywamy z własnych środków i na koncie dłużnika powinno być tyle ile on wpłacił czyli te 150 zł.
~JAGA

Napisano: 31 mar 2014, 12:14

Ale księgowa każe mi rozksięgować tę kwotę wpływu i nie powiększać o koszty, bo nie wychodzi z jakimś saldem i co mam zrobić?
~~~becia

Napisano: 31 mar 2014, 12:18

niedouczona księgowa - my robimy tak jak napisałam i mieliśmy kontrolę i nie zakwestionowali, czyli jest dobrze.
~JAGA

Napisano: 31 mar 2014, 12:34

Czy li te K (koszty) przekazuje księgowa do UG?
~~~becia

Napisano: 31 mar 2014, 12:50

u nas przelewem wewnętrznym

podobnie jakbyśmy opłacali koszty komornicze komornikowi tyle, że komornik sam sobie je potrącił.
~JAGA

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x