rachunek pro-forma - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 17 lut 2014, 10:36

witam, czy sporządzacie płatności na podstawie dokumentów pro-forma - rachunki lub faktury?
właśnie dostałam taki rachunek, wcześniej unikałam tego typu płatności i dokumentów jeśli można było:)
~Ania

Napisano: 17 lut 2014, 10:51

dokonać płatności można jak najbardziej, tylko tej faktury proforma nie księgujesz, a jedynie fakturę.
~ewa

Napisano: 17 lut 2014, 11:05

A na szkoleniu mówili że pro forma nie jest dowodem do zapłaty a w związku z tym nie powinno się dokonywać na tej podstawie wydatków. A jeżeli tak jak pisze ewa takiej faktury nie księguje się to rzeczywiście jest to wydatek bezpodstawny.
~Rena

Napisano: 17 lut 2014, 12:04

no i właśnie nie wiem co robić :(
~Ania

Napisano: 17 lut 2014, 12:52

Jeśli to dotyczy zamówienia czegoś, np mebli itp niech firma wystawi ci \"zamówienie\" z widniejącą wartością oraz numerem rachunku bankowego i na tej podstawie zapłać.
~magda

Napisano: 17 lut 2014, 12:56

to jest rachunek za szkolenie mające się odbyć 24 lutego
~Ania

Napisano: 17 lut 2014, 13:21

faktury proforma to nic innego magdo jak zamówienie jakiejś usługi lub towaru , na jej podstawie robi się zapłatę i podpina pod wyciąg bankowy w koszty ujmujesz fakturę która otrzymasz później i czym twoim zdaniem zamówienie wystawione prze firmę bedzie się różnić od faktury proforma , niczym tylko nagłówkiem
~ola

Napisano: 18 lut 2014, 20:43

jak dostaje fakture pro-forma to dzwonie do firmy i prosze o przeslanie normalnej faktury ktora oplacam dopiero jak przyjdzie. Pro-forma jak dla mnie jest po to by wyrazic akceptacje np na zakup, napewno nie jest dokumentem ktory ksieguje. Ale to moje zdanie.
~Kama

Napisano: 18 lut 2014, 20:55

a kto tu Kama mówi że fakturę proforma należy księgować i jest dokumentem księgowym, zamówienie też będzie twoim zdaniem dokumentem księgowym?
~ola

Napisano: 19 lut 2014, 11:46

faktura pro-forma jest dokumentem, na podstawie którego dokonuje się zapłaty. Pracowałam też w firmie produkcyjnej i pro-formy jak najbardziej przewijały się przez moje ręce i nigdy nie było problemu z płatnościami na ich podstawie. Tu w OPS też płace proformy raz na jakiś czas i nikt mi głowy nie urwał.
~gumi

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x