Pani miała FA na okres 2013/29014 od października do września, przyszła w styczniu obejrzała się składać na nowy okres 2015/2016 przyznałam od stycznia na 2015/2016 FA- 400 zł. Okazało się, ze Pani w okresie 13/14 od maja 2014 r. poszła do pracy teraz w marcu zgłosiła przekroczyło moje pytania:
1. Czy mogę teraz zrobić decyzję zmieniającą i uchylić od 1 czerwca 2015 r. do września 2015 r.
2. Po 14 DNIACH od zmieniaj. wszcząć postępowanie w sprawie NP.
3. po 7 dniach od wszczęcia decyzja w sprawie NP.
Czy dobrze czy jakoś inaczej robicie więcej decyzji bo ja w 1 w sprawie np i zwrot. POMOCY
1. Dlaczego nie mogę zrobić 1 decyzji o NP i o zwrocie
2. W programie muszę uchylić bo inaczej mi nie zminusuje kwoty.
3. I babka mi napisała oświadczenie że chce aby potrącać jej z bieżących bo obecnie ma świadczenia z FA i póki wydam decyzję o NP o zwrocie to po wydaniu dopiero mogę potrącać prawda i odsteki lepiej żeby wpłaciła
1. poszukaj wyroków. Uwalą ci taką decyzję;
2. jaki masz program?
3. wszystko możesz potrącać, ale dopiero po wydaniu decyzji. Chyba, że będziesz miała pisemną prośbę klienta
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
1. Mam program Nemezis i w starym okresie zasiłkowym 13/14 zrobiłam zmianę dochód za maj od czerwca, i samo mi minusuje w okresie 14/15 nie bierze na listy.
Czyli robię wszczęcie, PO 7 dniach decyzję w sprawie NP, czekam 14 dni, później wszczęcie po 7 dniach decyzja w sprawie zwrotu i po 14 dniach potrącam zgadza się
Pani napisała że zgadza się na potrącenie świadczeń z bieżących a odsetki wpłaci.uchylającej wstecz się nie robi
mógłbyś mi na email rzucić wzory wszczęcia i 2 decyzję [email protected]
Czyli jeśli trwa postępowanie w tym okresie 14/15 za okres 13/14 np. robię wszczęcie czekam 7 dni, decyzją w spr. NP czekam 14 dni to w tym czasie wypłacam normalnie kase dopiero PÓŹNIEJ 2 wszczęcie jak wydam decyzję w sprawie zwrotu czekam 14 dni i piszę w decyzji w sprawie zwrotu że zostanie potrącona kwota z bieżących, dopiero wtedy od następnego miesiąca potrącam prawda
1. Mam program Nemezis i w starym okresie zasiłkowym 13/14 zrobiłam zmianę dochód za maj od czerwca, i samo mi minusuje w okresie 14/15 nie bierze na listy.
Czyli robię wszczęcie, PO 7 dniach decyzję w sprawie NP, czekam 14 dni, później wszczęcie po 7 dniach decyzja w sprawie zwrotu i po 14 dniach potrącam zgadza się
Pani napisała że zgadza się na potrącenie świadczeń z bieżących a odsetki wpłaci.uchylającej wstecz się nie robi
mógłbyś mi na email rzucić wzory wszczęcia i 2 decyzję [email protected]
Czyli jeśli trwa postępowanie w tym okresie 14/15 za okres 13/14 np. robię wszczęcie czekam 7 dni, decyzją w spr. NP czekam 14 dni to w tym czasie wypłacam normalnie kase dopiero PÓŹNIEJ 2 wszczęcie jak wydam decyzję w sprawie zwrotu czekam 14 dni i piszę w decyzji w sprawie zwrotu że zostanie potrącona kwota z bieżących, dopiero wtedy od następnego miesiąca potrącam prawda
potrącasz po uprawomocnieniu decyzji o zwrocie.
W Nemezisie robisz spokojnie windykacje i zaznaczasz za jakie miesiące jest nienależne. Wtedy ci odejmuje.
Procedura:
1. wszczęcie do NP - 7 dni
2. decyzja o NP - 14 dni
3. wszczęcie do decyzji o zwrocie - 7 dni
4. decyzja o zwrocie - 14 dni
Wzorów nie daję, ale w drodze wyjątku jak znajdę chwilę to może prześle wzór wszczęcia.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare