witam od niedawna sie zajmuje sr i powiedzcie mi prosze pan ma umowe od sierpnia zeszlego roku wiecc kazalam mu przynies za pierwszy pelny m-c dochod netto ale jak wyliczam ten uzysk caly i jeszcze takie pytanie a jakby teraz od marca zaczal prace jakie dokumenty i jak to doliczyc??? z gory dzieki za pomoc
nie ten pan od sieirpnia pracuje tylko jakby byla inna sytuacja ze np dzis mi ktos przyjdzie i powie ze od marca ;/ takie 2 syt, rok bazowy to 2013 i jezeli ktos zacznie w 2014 albo 2015 to jest uzysk czy tylko 2015 i jak to wlasnie dolicza sie? plis bo zzwariuje;/
dochod uzyskany po roku bazowym zawsze doliczasz za drugi miesiac od uzyskania (teraz rokiem bazowym jest rok 2013,wiec wszystko co sie "zacznie" po 31.12.2013 to uzysk po roku bazowym)...czyli jesli zaczal na przyklad prace w sierpniu 2014 to doliczasz wzresien 2014, jesli zaczal w marcu 2015 to doliczasz kwiecien 2015
nic nie mnozysz:) bierzesz ten dochod z zaswiadczenia i jesli nie mial nic innego to bedzie to jego miesieczny dochod
aaaa czyli tylko w programie ten uzysk wpisuje z tego jednego m-ca tak? a jak pracuje dalej to poprostu mi to wyjdzie w zaswiadczeniu ze skarbowki jak rok bazowy bedzie 2014??
co ty opowiadasz?:) liczysz mu ten dochod, kwota z zaswiadczenia jest jego dochodem, dodajesz to do miesiecznych dochodow pozostalych czlonkow rodziny i masz miesieczny dochod rodziny
jesli teraz doliczasz wrzesien 2014 to niczego nie wstrzymujesz bo przeciez pazdziernik juz dawno zostal wyplacony...ale weryfikujesz prawo, dodajesz dochod uzyskany i jesli bylo przekroczenie to teraz musisz wszczac postepowanie o nienaleznych swiadczeniach za pazdzeiernik
a jesli dzieje sie to na biezaca, doliczysz uzysk za maj 2015 na przyklad i jest przekroczenie to od czerwca uchylasz prawo do swiadczen