Raporty zerowe za świadczeniobiorców w płatniku - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 11 lip 2018, 15:12

Witajcie mam do zrobienia raporty zerowe za świadczeniobiorców ale nie mogę wysłać bo ciągle wyskakuje mi komunikat -
W komplecie korygującym znajdują się raporty, które zawierają takie same dane, jak raporty przekazane wcześniej do ZUS. Komplet korygujący powinien składać się wyłącznie z raportów, w których dane uległy zmianie w stosunku do raportów wcześniej przesłanych. Nie należy wysyłać raportów, w których dane się nie zmieniły. Aby usunąć powtarzające się pozycje raportów należy w raporcie imiennym wybrać polecenie Usuń powtarzające się pozycje raportów z menu Narzędzia.
jak robię jak w instrukcji to usuwa mi całkowicie
raport zerowy za 11/2017 . osoba zgłoszona do ubezpieczeń w grudniu 2017 i składka wyrównana też w grudniu. Sprawdziłam w dokumentach wysłanych w za 11/2017 nie ma tej osoby. jak to rozwiązać - pierwszy raz robię zerówki
01gops
Stażysta
Od: 09 sie 2017, 11:04
Zajmuję się: Świadczenia Rodzinne/świadczenia wychowawcze/fundusz/

Napisano: 12 lip 2018, 9:47

ja tworzę komplet rozliczeniowy na podstawie kompletów za podany okres pobranych z zus (RCA, DRA), usuwam na rca te osoby, których nie koryguję, i dodaje lub wyzerowuję osobę, która jest do korekty. Jeśli osoba miała wyrównanie w grudniu, a ubezpieczenie należy sie od 11/2017 - i tak jest zgłoszona, to trzeba sporządzić korektę za 11/2017 i dopisać ta osobę z raportem zerowym, pozostałe osoby usunąć.
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 12 lip 2018, 22:22

Mgops7 zrobiłam wszystko dokładnie tak jak piszesz ale mimo to pokazuje się komunikat i raport z krytycznym błędem
01gops
Stażysta
Od: 09 sie 2017, 11:04
Zajmuję się: Świadczenia Rodzinne/świadczenia wychowawcze/fundusz/

Napisano: 13 lip 2018, 7:51

Ja też tak robię jak mgops7 ale weź pod uwagę, że czasem ZUS robi sobie tzw. korekty systemowe i mogli sami z automatu utworzyć raport zerowy. Ja zadzwoniłabym do Oddziału ZUS i poprosiłabym, żeby sprawdzili czy jest raport zerowy utworzony.
Monika111
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 13:33
Zajmuję się: Księgowość, DE, DM, KDR, Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x