Ratujcie!!! czy można obejść wszczęcie post.? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 24 sty 2014, 9:19

kobitka pobierała ZP, dostała dodatek, nie zgłosiła, teraz wyszło, dostała decyzję o zwrocie i się odwołała, SKO uchyliło i dało do ponownego rozpatrzenia, 2.02.14 mija miesiąc muszę wydać decyzję, a ja głupia tak się skupiłam na tym co zawrzeć w uzasadnieniu, że nie zrobiłam wszczęcia, mogę zrobić nową decyzję bez wszczęcia?
~ola

Napisano: 24 sty 2014, 9:33

a dlaczego SKO UCHYLIŁO ?
~AGA

Napisano: 24 sty 2014, 9:56

Czym się przejmujesz. Miałem kilka takich sytuacji. SKO w większości spraw, jeżeli nie mieli zastrzeżeń do merytorycznego rozstrzygnięcia sprawy to pisali w uzasadnieniu, że co prawda organ w sposób rażący naruszył przepisy art. 10 itd kpa, ale ponieważ nie miało to wpływu na poprawność rozstrzygnięcia, utrzymuje decyzję w mocy.
~ja

Napisano: 24 sty 2014, 10:51

przecież SKO uchyliło tylko decyzję a wszczęcie masz już zrobione
~miła

Napisano: 24 sty 2014, 11:01

nie robisz żadnego wszczęcia!
postępowanie jest już przecież w toku.
~anilak

Napisano: 24 sty 2014, 14:59

uchylili bo decyzja jest z 2007 roku i w pouczeniu nie było wyraźnie napisane, że zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuję osobom uprawnionym do dodatku pielęgnacyjnego....
Dziękuję za podpowiedzi:-)
~ola

Napisano: 27 sty 2014, 9:40

a nie umorzyli ci postępowania? moje SKo uchyla w takich przypadkach nasze decyzje i orzeka o umorzeniu bo ich zdaniem nie ma nienależnie pobranych
~Iza

Napisano: 27 sty 2014, 9:46

jeżeli wydałaś pierwszą decyzję bez wszczęcia to teraz wsczełabym postępowanie i w oparciu o art. 10 kpa daj kobiecie 2 dni na zapoznanie sie z aktami sprawy to powinnaś wyrobic sie do poniedziałku czyli 3 lutego ( 2 luty to niedziela). Jeżeli do pierwszej decyzji było wszczęcie i SKO nie morzyło postepowania to wszczęcie jest aktualne.
~Ewa

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x