W 2006r wydałam decyzję przyznającą świadczenia rodzinne ( rodzinne i dodatki ), w 2013r z ROPS przyszło o koordynacji, to wzięłam i uchyliłam decyzję, ROPS w 2014 wydał decyzję o nienależnie pobranych , kobieta w 2015r wystąpiła o stwierdzenie nieważności decyzji tej naszej uchylającej, SKO nie unieważniło naszej decyzji, stwierdzając, że dobrze zrobiliśmy, teraz kobieta napisała wniosek o wznowienie postępowania co do tej decyzji uchylającej, kto powinien wznowić albo odmówić wznowienia, czy my OPS, czy SKO bo ostatnią instytucją orzekającą - nie stwierdzającą unieważnienia naszej decyzji było SKO, według mnie chyba powinnam przesłać całość dokumentacji do SKO, ale nie wiem do końca czy dobrze myślę, pomóżcie proszę bo to jest bardzo skomplikowane
Napisz do kobietki pismo, opisując po kolei całą sytuację (tzn. złożony został wniosek, decyzją przyznano świadczenia, następnie itd.) oraz to, że nie ma podstaw do wznowienia postępowania w związku z art. 145 par. 1.
Jeżeli nie będzie się z tym zgadzać i znowu z czymś wystąpi, spakuj akta sprawy i wyślij do SKO.
Wznowienie postępowania służy Tobie do uwalenia klienta, klientowi rzadko jest przydatne. Tak jak kmi napsała-nic nowego nie zostało ujawnione. Postanowienie o odmowie wznowienia. Ty uchylałaś swoją decyzję na wskazanie organu dużo wyższego niz Ty i nie bardzo kto mógł co podskoczyć bo zapis w ustawie jest jasny i omija wszelkie biurokratyczne ciuciubabki - każą,a Ty uchylasz. Możesz babce podpowiedzieć, że większy sens ma walka z ROPS, bo stamtąd sprawa wyszła i wszelakie polecenia, łącznie z nienależnie pobranymi. Ty tylko uchyliłaś na ich polecenie, żeby oni mogli orzec nienależne.
ten art. to raczej nie kobieta wnosi o wznowienie postepowania - czyli odmowa wznowienia jesli nie zaszly zadne okolicznosci z art. 145...art. 149 § 3. Odmowa wznowienia postępowania następuje w drodze postanowienia