Bardzo dziękuję za odpowiedzi -Mądrzejsza nie jestem wcale.Ale zastanawia mnie jedno. Dlaczego mam księgować na 720 te 20% które potem mam oddać gminie dłużnika, przecież gmina dłużnika znów zaksięguje sobie wpłatę ode mnie na 720 - to co ja mam dochód i oni mają dochód - ten sam.
Nie pojmę tego za nic w świecie.
Do TW - właśnie się zastanawiam i to od 2 lat i dlatego proszę o pomoc . Z aktualizacją też nie do końca się zgodzę -szczególnie taką gdzie wysokość odpisów ustala Kierownik. Bo jak znależć dobry klucz do jej naliczeń .
Jeśli wszystko ksieguje się przez 720, do tego sporządzi się odpisy aktualizacyjne - to bilans faktycznie wygląda jak ta lala . Należności podajemy w wartości netto , Zobowiązań nie ma ( bo księgujemy na 720).
Dla mnie jest to po prostu chowanie tych wielkich zaległości z FA
Przecież nie zrobisz 100% odpisów wszystkich należności BP i OWD.
Powstanie tych należności należy księgować zgodnie z treścią ekonomiczną operacji gospodarczej a treść jest taka, że gmina otrzymaną zapłatę tych należności zobowiązana jest odprowadzić do BP i OWD. Tego obowiązku zapis 221/720 nie uwzględnia.
Księgi rachunkowe nie odzwierciedlają rzeczywistości wskutek zawyżenia przychodów.
Również na gruncie prawa budżetowego księgowanie takie jest błędne.
Krótko mówiąc należy księgować przypis przez 720, ale całość zadłużenia nie powinno się wprowadzać w odpisy aktualizujące należności. I tu powstaje problem. To nie jest problem wpłat, bo te są rozliczane właściwie, tylko przypis rodzi wątpliwości.
BDMB-Właściwie to chyba nie ponieważ księgując przez 720 ,kiedy zwracamy gminie to księgujemy 222/130
222 jest skięgowywane na koniec roku po MA na 800.
720 na MA 860, a z 860 po WN na 800, więc tu wychodzi zero (na 800).
Ale w rachunku zysków i strat jaki ogromny przychód.
Ale jeszcze jedna rzecz odnośnie sprawozdania RB 27S-czy te dochody ( księgowane w całości na 720a dotyczące BG, odsetek , OWD) powinny być ujmowane w sprawozdaniu.
Acha i jeszcze jedno w aktach prawnych o dochodach dżetów, w dochodach gminy nie wymienia się tego typu dochodów- mocno namieszałam ?
Ściągalność FA jest mała i tylko część ściągniętych dochodów które zostają przekazana do budżetu przez konto 222 zmniejszy fundusz.
Następnie pozostaje problem z przekazaniem dochodów pobranych na rzecz BP i OWD do gminy. Jeżeli potraktujemy je jak dochody gminy tzn. przekażemy: 222/130D to musimy wykazać te dochody w Rb-27S. To oznacza, że do budżetu wpłyną środki publiczne które mogą być przeznaczone tylko na wydatki publiczne i rozchody publiczne (art. 6 UoFP).
Tak więc środki przekazane do budżetu jako dochody mogą z tego budżetu być przekazane do BP i OWD jako wydatki co jest niemożliwe gdyż plan finansowy wydatków czegoś takiego nie przewiduje.
To rozwiązanie jest pod każdym względem błędne i niespójne.