Raz jeszcze księgowanie FA - Księgowość

Strona 3 z 7    [ Posty: 61 ]

Napisano: 15 sty 2014, 12:42

Tak jak zuza - lubuskie.
Odsetki 221/225.
Odpis robię tylko od należności naszej gminy.
~Anka W.

Napisano: 15 sty 2014, 23:38

Bardzo dziękuję za odpowiedzi -Mądrzejsza nie jestem wcale.Ale zastanawia mnie jedno. Dlaczego mam księgować na 720 te 20% które potem mam oddać gminie dłużnika, przecież gmina dłużnika znów zaksięguje sobie wpłatę ode mnie na 720 - to co ja mam dochód i oni mają dochód - ten sam.
Nie pojmę tego za nic w świecie.

Do TW - właśnie się zastanawiam i to od 2 lat i dlatego proszę o pomoc . Z aktualizacją też nie do końca się zgodzę -szczególnie taką gdzie wysokość odpisów ustala Kierownik. Bo jak znależć dobry klucz do jej naliczeń .
Jeśli wszystko ksieguje się przez 720, do tego sporządzi się odpisy aktualizacyjne - to bilans faktycznie wygląda jak ta lala . Należności podajemy w wartości netto , Zobowiązań nie ma ( bo księgujemy na 720).
Dla mnie jest to po prostu chowanie tych wielkich zaległości z FA
~Kaja

Napisano: 16 sty 2014, 10:41

Mało tego ksiegując przez 720 zwiekszamy wynik finansowy gminy, a w konsekwencji f-sz jednostki.
~OlaII

Napisano: 16 sty 2014, 11:03

jesli się zrobi odpisy aktualizujące to wynik finansowy nie będzie zawyżony
~Kiniak

Napisano: 16 sty 2014, 12:09

Przecież nie zrobisz 100% odpisów wszystkich należności BP i OWD.

Powstanie tych należności należy księgować zgodnie z treścią ekonomiczną operacji gospodarczej a treść jest taka, że gmina otrzymaną zapłatę tych należności zobowiązana jest odprowadzić do BP i OWD. Tego obowiązku zapis 221/720 nie uwzględnia.
Księgi rachunkowe nie odzwierciedlają rzeczywistości wskutek zawyżenia przychodów.

Również na gruncie prawa budżetowego księgowanie takie jest błędne.
~BDMB

Napisano: 16 sty 2014, 12:20

Krótko mówiąc należy księgować przypis przez 720, ale całość zadłużenia nie powinno się wprowadzać w odpisy aktualizujące należności. I tu powstaje problem. To nie jest problem wpłat, bo te są rozliczane właściwie, tylko przypis rodzi wątpliwości.
~OlaII

Napisano: 16 sty 2014, 12:33

Księgowanie 100% na 720 powoduje zawyżenie przychodów i tym samym funduszu gminy.
~BDMB

Napisano: 16 sty 2014, 23:38

BDMB-Właściwie to chyba nie ponieważ księgując przez 720 ,kiedy zwracamy gminie to księgujemy 222/130
222 jest skięgowywane na koniec roku po MA na 800.
720 na MA 860, a z 860 po WN na 800, więc tu wychodzi zero (na 800).
Ale w rachunku zysków i strat jaki ogromny przychód.
Ale jeszcze jedna rzecz odnośnie sprawozdania RB 27S-czy te dochody ( księgowane w całości na 720a dotyczące BG, odsetek , OWD) powinny być ujmowane w sprawozdaniu.
Acha i jeszcze jedno w aktach prawnych o dochodach dżetów, w dochodach gminy nie wymienia się tego typu dochodów- mocno namieszałam ?
~Kaja

Napisano: 17 sty 2014, 0:14

Ściągalność FA jest mała i tylko część ściągniętych dochodów które zostają przekazana do budżetu przez konto 222 zmniejszy fundusz.

Następnie pozostaje problem z przekazaniem dochodów pobranych na rzecz BP i OWD do gminy. Jeżeli potraktujemy je jak dochody gminy tzn. przekażemy: 222/130D to musimy wykazać te dochody w Rb-27S. To oznacza, że do budżetu wpłyną środki publiczne które mogą być przeznaczone tylko na wydatki publiczne i rozchody publiczne (art. 6 UoFP).

Tak więc środki przekazane do budżetu jako dochody mogą z tego budżetu być przekazane do BP i OWD jako wydatki co jest niemożliwe gdyż plan finansowy wydatków czegoś takiego nie przewiduje.

To rozwiązanie jest pod każdym względem błędne i niespójne.

~BDMB

Napisano: 17 sty 2014, 8:52

zachodniopomorskie- tak jak Zuza
~renia

Strona 3 z 7    [ Posty: 61 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x