Temat był wałkowany - ale cóż z tego, skoro nadal nie wiadomo do końca jak gryźć tę żabę.
Rodzina przekracza kryterium do fa, do sr i do 500plus. Facet zawiesił w lutym 2016 działalność gospodarczą i cały wic polega na tym czy to zawieszenie spełnia wymogi naszych ustaw oraz owego tajemniczego art. 14 a ust. 1 d itd.
Zatem:
1) Facet napisał oświadczenie dot. zawieszenia działalności i opieki nad dzieckiem do lat 5
2) jest wydruk z CEIDG z datą zawieszenia
3) Odpowiedni Urząd miasta wystawił zaświadczenie następującej treści "Pan XY złożył wniosek o wpis informacji o zawieszeniu działalności gospodarczej na podstawie art. 14a ust. 1 d ustawy o swobodzie..., tj. w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem"
4) Odpowiedni oddział ZUS-u wystawił zaświadczenie następującej treści: "Podmiot dnia 25.02. złożył dokument ZWPA z kodem 210 (zawieszenie wykonywania działalności na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej)" - nie podał jednak konkretnie że chodzi o art. 14a ust. 1 d
5) poszło nawet pismo do ministerstwa w celu ostatecznego wyjaśnienia jakiego dokumentu powinniśmy żądać aby ustalić tę kwestię - nie otrzymałem jednak odpowiedzi...
Moim zdaniem wyczerpałem wszelkie możliwości ustalenia tego stanu - nadal jednak mam wątpliwości czy to zawieszenie spełnia wymogi (matka dziecka jest obecnie na urlopie macierzyńskim). W grę wchodzą 3 decyzje i spore pieniądze...