Realizacja zaleceń SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 paź 2021, 8:05

Może ktoś coś podpowie.
SKO po raz kolejny uchyliło naszą decyzję uchylającą prawo do świadczeń za okres, w którym miały zastosowanie przepisy o koordynacji, wskazując, że oprócz ustalenia stosowania tych przepisów należy ustalić również czy osoba podlega ustawodawstwu innego państwa. Swoje wywody podparło orzeczeniami WSA. Wojewoda na nasze wnioski nie potwierdza jednoznacznie, że osoba podlega ustawodawstwu innego państwa, a podaje jedynie, że przepisy o koordynacji mają zastosowanie (wojewoda uważa, że to jest jednoznaczne z podleganiem).
Nie wiemy, czy w tej sytuacji (niezrealizowanie zaleceń SKO odnośnie do ustaleń niezbędnych do uchylenia prawa) ponowić decyzję uchylającą czy może umorzyć postępowanie?
artman
Stażysta
Od: 05 maja 2014, 9:07
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2021, 10:09

Zaznaczam, że nie miałem takiej sytuacji. W pierwszej kolejności przeglądnąłbym te wyroki szukając nazwy organu, który miał taką sytuację, żeby do nich zadzwonić i dopytać się. Jeżeli to by mi nie wyszło a Wojewoda nie chce jednoznacznie wskazać, że osoba podlega ustawodawstwu innego państwa, to umorzyłbym postępowanie i tak to odesłał do Wojewody. Nie ma sensu brnąć skoro wiesz, że strona się odwoła a SKO Ci to uwali bo Wojewoda nie chce się określić, szczególnie jak piszesz, że to kolejne przesłanie do ponownego rozpatrzenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 paź 2021, 10:55

ok. dzięki. jeśli nie uchylę, to nie mam czego wysyłać do wojewody. No sprawa jest trudna i pół roku ją wałkujemy i mamy dosyć. Niestety po wyrokach trudno określić jakie opsy miały sprawy z ustaleniem podlegania ustawodawstwu innego państwa.
artman
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2021, 10:58

tak przy okazji, jak podejść teraz do przyznania dodatku art. 13 jeśli orzeczenie kończy się w marcu 2022 r.? Do końca marca czy na covidzie do 31.10.2022 r.
artman
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2021, 11:11

artman pisze:ok. dzięki. jeśli nie uchylę, to nie mam czego wysyłać do wojewody. No sprawa jest trudna i pół roku ją wałkujemy i mamy dosyć. Niestety po wyrokach trudno określić jakie opsy miały sprawy z ustaleniem podlegania ustawodawstwu innego państwa.
Uchylenie robisz na wniosek Wojewody. Jak im nic nie napiszesz bo będą monity Ci wysyłać. Wypada kulturalnie poinformować, że w związku z brakiem określenia przez ich organ to co chciało SKO, nie ma możliwości skutecznego przeprowadzenia postępowania w sprawie uchylenia świadczenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 11 paź 2021, 11:16

artman pisze:
11 paź 2021, 10:58
tak przy okazji, jak podejść teraz do przyznania dodatku art. 13 jeśli orzeczenie kończy się w marcu 2022 r.? Do końca marca czy na covidzie do 31.10.2022 r.
Ja przyznaje do końca okresu zasiłkowego tylko dostosowuje zapisy w decyzji, że do marca normalnie od kwietnia do 60 dni itd. W takich przypadkach w kwietniu dzwonię do osoby i pozyskuje dane zgodnie z wytycznymi Ministerstwa. Jak się wszystko zgadza to nic już nie muszę robić. Początkiem roku miałem kontrolę. Pytali się o to dlaczego tak robiliśmy. Tłumaczyliśmy to szerszą wykładnią przepisu oraz szybkością i prostotą postępowania. Chyba uznali bo w pokontrolnych tego nie zarzucali.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 11 paź 2021, 11:25

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

A jeszcze jedno, bo sprawa dotyczy orzeczenia na dziecko, które w marcu 2022 kończy 16 lat - teraz ma bez stopnia, a kolejne powinno być ze stopniem. Więc nie wiem czy w tej sytuacji orzeczenie ulega przedłużeniu?
artman
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x