refundacja czesnego MODUŁ II - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 kwie 2021, 8:12

Witam,

mamy wniosek osoby niepełnosprawnej, która była studentem jednorocznych studiów podyplomowych (II semestr zakończył się 7 lutego 2021 roku) i obecnie wnioskuje o refundację czesnego za semestr zimowy (2020/2021) oraz dodatek.

Czy możemy przyznać jakiekolwiek dofinansowanie do kosztów nauki osobie niepełnosprawnej, która obecnie już nie jest studentem (nauka się zakończyła)?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 13 kwie 2021, 11:02

tylko czesne, (VII art. 3a Program: Umowa, dotycząca refundacji, o której mowa w ust. 3 pkt 2 może być zawarta także po zakończeniu roku szkolnego lub roku akademickiego, którego dotyczy wniosek.)
ale znalazłam coś takiego
ODPOWIEDZI NA NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA (FAQ) – DOTYCZY PILOTAŻOWEGO PROGRAMU AKTYWNY SAMORZĄD (pytania z adresu: [email protected])

2/ Czy można po przywróceniu terminu wypłacić dofinansowanie do czesnego później niż 31 maja?
Zgodnie z rozdziałem V ust. 10 dokumentu pn. „Zasady (…)”, Pełnomocnicy Zarządu PFRON w Oddziałach PFRON mogą podejmować decyzję o przywróceniu Realizatorowi programu terminu związanego z realizacją programu. Zatem w celu formalnego wywołania decyzji dot. późniejszej (niż do dnia 31 maja) wypłaty dofinansowania kosztów czesnego - należy kontaktować się z Oddziałem PFRON.

12/ Studentka stara się jedynie o refundację kosztów czesnego minionego semestru (spełnia kryteria do jego otrzymania). Złożyła wniosek przez SOW. Czy dodatek przewidziany z tytułu złożenia wniosku drogą elektroniczną (w SOW) powinien być wypłacony?

Studentce, która stara się jedynie o refundację kosztów czesnego za miniony semestr, dodatek na pokrycie innych kosztów nauki nie przysługuje, chyba, że wniosek został złożony po decyzji Realizatora programu o wyrażeniu zgody na przywrócenie terminu na złożenie wniosku – wówczas Wnioskodawca może się ubiegać także o dofinansowanie w formie dodatku.

Najlepiej zapytaj się oddziału ;)
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 13 kwie 2021, 15:16

Moim zdaniem w chwili obecnej osoba nie spełnia warunków formalnych do ubiegania się o dofinansowanie.
R-MOPS
Praktykant
Od: 08 lis 2018, 13:15
Zajmuję się: dofinansowanie ze środków PFRON

Napisano: 14 kwie 2021, 10:02

R-MOPS pisze:
13 kwie 2021, 15:16
Moim zdaniem w chwili obecnej osoba nie spełnia warunków formalnych do ubiegania się o dofinansowanie.
też mi się tak wydaje, ponieważ nie jest już studentem i w chwili podpisywania umowy też nie będzie, a wiadomo, że w chwili podpisywania umowy musi spełniać warunki programu - podpowiedzcie na który paragraf powołać się przy odmowie dofinansowania tj negatywnej ocenie formalnej?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 14 kwie 2021, 10:23

A jakby powołać się na na Rozdział VI Programu pkt 2 - warunki uczestnictwa osoby niepełnosprawnej w programie w module II ? Tam jest wypisane kto może brać udział w programie
Moniuszko
Referent
Od: 09 lip 2017, 15:26
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS

Napisano: 14 kwie 2021, 14:20

Moniuszko pisze:
14 kwie 2021, 10:23
A jakby powołać się na na Rozdział VI Programu pkt 2 - warunki uczestnictwa osoby niepełnosprawnej w programie w module II ? Tam jest wypisane kto może brać udział w programie
w rozdziale VI pkt 2 ust 2 piszą o nauce w szkole wyższej (...), też to tak rozumiesz, że jak student się nie uczy, nie jest obecnie studentem, to właśnie z tego punktu wynika, że nie może otrzymać żadnego dofinansowania i refundacji?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 14 kwie 2021, 15:00

Nic innego nie mogę znaleźć :? a znów "nauka w szkole wyższej" to ja rozumiem że obecnie nauka. W dodatku w kierunkach w ust. 26 pkt 3 jest adnotacja, że przy refundacji musi spełniać warunki programu, musi być adresatem więc koło się zamyka. Ale może ktoś jeszcze znajdzie jakiś zapis
Moniuszko
Referent
Od: 09 lip 2017, 15:26
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x