Powiedzcie mi prosze. Jeżeli faktura obejmuje okres od 31.12.2022r. do 04.01.2023r. i mam typ odczytu od 206 szacunkowy do 335 odbiorcy. To uwzględniać tą fakturę skro wcześniejszy odczyt był szacunkowy i dopiero kolejny był odbiorcy? Jeżeli mam nie uwzględniać to co zrobić z kobietą skoro dołączyła więcej faktur i kolejne są ok a do tej mam wątpliwości? Wydawać jakąś decyzję przyznająco odmowną czy jak? Plus jeżeli jest od 31.12.2022r. do 04.01.2023r. i na fakturze ten okres nie jest rozbity to wystarczy oświadczenie strony na załączniku nr 2 czy jakieś inne dokumenty żądać?
Zdania forum są podzielone, jedni dopuszczają odczyt szacunkowy, a inni nie. Ogólnie to można wziąć pod uwagę to, że przedsiębiorstwo energetyczne nie miało problemu ze skorzystania z odczytu szacunkowego do wyznaczenia momentu przejścia z 0% na 23% VAT (a przecież ze skarbówką lepiej nie zadzierać), ale decyzję każdy powinien podjąć sam.
Jeśli chodzi o samo rozgraniczenie przełomu lat 2022/2023 to aktualnie wystarczy do tego użyć kwoty VAT - lepszego rozbicia nie będzie - trzeba się tylko upewnić, że rozliczenie nie zahacza o styczeń 2022 gdzie było 8% VAT.