Mam pewną wątpliwość, mianowicie znowelizowano ustawę, ale sam wniosek pozostał bez zmian "Wniosek o refundacje podatku VAT za dostarczone paliwa gazowe w 2023 r" i teraz czy przyznajcie na podstawie tego wniosku refundację za 2024 r?? Mi już się trafiły faktury z abonamentem i paliwem gazowym za styczeń 2024 r i jestem w kropce, rozpatrywać? czekać na aktualizacje wzoru wniosku?? Jak robicie?
też mam taki problem. faktura obejmująca okres 3,12,2023 do 10,01,2024, czy powinny być dwa wnioski, dwie informacje, a co z faktura? czy powinniśmy żądać jakiegoś zaświadczenia z pge z rozbiciem na te lata?, czy po własnych obliczeniach wpisywać jako fakturę "kolejną" za styczeń
Niby proste, zgodnie z wnioskiem Oddzielnie Vat dla faktur za 2023 i 2024 r biorąc pod uwagę daty dostarczonych paliw gazowych. Instrukcja w zal. 2 licząca kWh tylko co z tego wynika, chyba w informacji dla wnioskodawcy wyczytałam by VAT liczyć proporcjonalnie do okresu, ale jakiego paliw gazowych?? czy innych składowych?? Czy te faktury przejściowe refundować tylko za okres paliw za 2023 czy bierzemy również abonament itd, które zazwyczaj są za miesiąc do przodu, czyli obejmują okres o 1 do 30.01.2024. I jak później to rozliczać w sprawozdaniach. Już teraz zapotrzebowanie na być osobno za VAT za 2023 i VAT za 2024, pewnie wypłacone świadczenia również po półroczu. A na stronie gov.pl poradnik dla samorządowców z początku 2023r.
Podbijam pytanie: faktycznie muszą być dwa wnioski do 31.12 i drugi od 01.01? (nie można na jednym złożyć z fakturą np. od 15.12 do 15.01?)
Dajcie link do rozp. z drukiem wniosku o refundację za 2024....