A my obciążamy za wodę, ścieki, energię elektryczna i cieplną znajdująca się w naszej siedzibie Bibliotekę. Byłam na trzech szkoleniach .... i wiecie co ? nadal nic nie wiem! Największe watpliwości mam teraz z możliwością odliczenia podatku należnego? Czy ktoś..., coś....? W pełnej wysokości? Jako zakupy związane ze sprzedażą wyłącznie opodatkowaną?? im dłużej o tym wszytskim myślę tym mnniej wiem
Witam
Mam pytanie jeżeli chodzi o usługi opiekuńcze i prowadzenie rejestru sprzedaży?
Wpłaty za usługi opiekuńcze przyjmowane są na podstawie KP do kasy i na rachunek bankowy. Jaką wartość wykazujecie w deklaracji VAT 7 w poz C10 i na podstawie jakiego dokumenty ( wykonane dochody czy przypis należności) Jak to jest u Was?
Deklarację VAT-7 w części C sporządza się na podstawie ewidencji VAT która zawiera "dane niezbędne do określenia przedmiotu , podstawy opodatkowania i wysokości podatku należnego". W praktyce będzie to wykaz wykonanych w danym m-cu usług opiekuńczych i otrzymanych zaliczek. Usługi te mają charakter ciągły i obowiązek podatkowy powstawać będzie z zakończeniem każdego miesiąca. Obowiązek podatkowy powstawać będzie również przed wykonaniem usługi (przed końcem miesiąca) jeżeli zostanie otrzymana zaliczka.
Np.
1.Podopieczny Kowalski tytułem usług wykonywanych w kwietniu wpłacił 200 zł,
Zaliczka ta podlega ujęciu w ewidencji Vat (podstawa opodatkowania 200 zł).
2.Na koniec m-ca dokonano naliczenia za usługi w kwocie 150 zł. Zaliczka pokrywa
w całości należność za usługę (podstawa opodatkowania= 0) - sprzedaż nie zostanie ujęte w ewidencji VAT.
3. W m-cu maj Kowalski nie wpłacił żadnej zaliczki.
4. Na koniec maja dokonano naliczenia w wysokości 150 zł. Rozliczono 50 zł zaliczki z kwietnia i w efekcie w ewidencji ujęto sprzedaż - podstawa opodatkowania=100 zł
Witam
Dzięki za wyjaśnienie. Byłam na szkoleniu i różne osoby co innego mówią. Pani powiedziała, że usługi opiekuńcze to ciężki temat. Stwierdziła, że w deklaracji VAT 7 można ująć wykonane dochody (czyli opierając się na samych KP i wpłatach na rachunek bankowy) tzw metoda kasowa. Sama już nie wiem
Witam
Jak w OPS ujmować VAT za usługi opiekuńcze Czy na podstawie dowodu KP i wpłat na rachunek bankowy można ująć w deklaracji VAT 7 w poz C10. Jak wy to robicie? Wypowiedzcie się