Renta

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Renta

Post autor: Krwawa »

To się zgadza, że każdy ośrodek może sobie po swojemu wliczać dodatek lub nie, a skoro tak się dzieje, jest to dość głupie. Przepisy powinny być jasno określone. Co do tego, że oba pielęgnacyjne spełniają ten sam cel - to też jest takie trochę krzywe. To nie są talony do realizacji w aptece. To są pieniądze, więc spełniają dowolny cel. Od zakupu lodów po ubrania lub alkohol. Nie chcę oczywiście tu dyskredytować tego, co pisze @Marek1992. To prawda, że każdy/-a z nas sam/-a podejmuje decyzję, co z tym śmierdzącym fantem, jakim jest dodatek pielęgnacyjny, zrobić. :/
ops_ops123098
Stażysta
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne,wychowawcze, dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Post autor: ops_ops123098 »

byłam na szkoleniu w środę z dodatków, Pani mówiła, że dodatku pielęgnacyjnego, jak zasiłku się nie wlicza.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

ops_ops123098 pisze: 27 lip 2020, 10:01 byłam na szkoleniu w środę z dodatków, Pani mówiła, że dodatku pielęgnacyjnego, jak zasiłku się nie wlicza.
Marek1992 pisze: 22 lip 2020, 10:18 Mi na szkoleniu mówili, że dodatek pielęgnacyjny można wliczać.
Jakie to szczęście, że mamy te szkolenia. Dzięki nim przynajmniej wszystko jasne!
Awatar użytkownika
MadJack
Referent
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
Kontakt:

Post autor: MadJack »

Krwawa pisze:
ops_ops123098 pisze: 27 lip 2020, 10:01 byłam na szkoleniu w środę z dodatków, Pani mówiła, że dodatku pielęgnacyjnego, jak zasiłku się nie wlicza.
Marek1992 pisze: 22 lip 2020, 10:18 Mi na szkoleniu mówili, że dodatek pielęgnacyjny można wliczać.
Jakie to szczęście, że mamy te szkolenia. Dzięki nim przynajmniej wszystko jasne!
Oj już nie bądźmy uszczypliwi. Jest dość pokaźna liczba wyroków potwierdzających, iż dodatek pielęgnacyjny do rent/emerytur spełnia ten sam cel co zasiłek pielęgnacyjny. Ja ze swojej strony powiem tylko tyle, że szkolenia szkoleniami ale miałem dwie kontrole RIO w dodatkach mieszkaniowych i też mi potwierdzali, że dodatku pielęgnacyjnego nie liczymy.
szpila
Stażysta
Zajmuję się: DM,DE
Kontakt:

Post autor: szpila »

A szkolenia prowadzą ludzie z niewiele większą wiedzą od nas :lol: :lol:
I bazują tylko i wyłącznie na własnym przykładzie i wyczuciu jak oni pewne zagadnienia interpretują....
Więc na szkolenia to raczej bym się nie powoływała :D
Marek1992
Referent
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
Kontakt:

Post autor: Marek1992 »

Ja dodatek pielęgnacyjny traktuję tak samo jak zasiłek pielęgnacyjny i to mi wystarcza.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

MadJack pisze: 28 lip 2020, 8:08 Oj już nie bądźmy uszczypliwi. Jest dość pokaźna liczba wyroków potwierdzających, iż dodatek pielęgnacyjny do rent/emerytur spełnia ten sam cel co zasiłek pielęgnacyjny. Ja ze swojej strony powiem tylko tyle, że szkolenia szkoleniami ale miałem dwie kontrole RIO w dodatkach mieszkaniowych i też mi potwierdzali, że dodatku pielęgnacyjnego nie liczymy.
Może i to było uszczypliwe, ale samo się dzieje. Miałam audyt, też miałam RIO i mi nie wytknięto tego, że wliczam dodatek pielęgnacyjny. Kopiemy się z koniem, a wystarczyłaby jedna, malutka zmiana w ustawie. Mieliśmy wiele rządów, od kiedy pojawił się ten problem z dodatkiem pielęgnacyjnym, ale żaden się nad nim nie pochylił, choć, jak wiemy, było to celowe działanie, czy też jego brak.
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
Kontakt:

Post autor: kamos90 »

ja osobiście uważam że "dodatek pielęgnacyjny" jak i "zasiłek pielęgnacyjny" to dwie różne rzeczy:

mamy w ustawie użyte słowo "zasiłek" zasiłek pielęgnacyjny jest poprzyznawany na zupełnie innych zasadach co "dodatek", z tego co wiem aby dostać "zasiłek" trzeba mieć orzeczenie o niepełnosprawności (nie pamiętam w jakim stopniu) oraz trzeba złożyć wniosek o ustalenia prawa do zasiłku pielęgnacyjnego, natomiast "dodatek pielęgnacyjny" przyznaje się osobie która skończyła 75 lat, w moim przekonaniu "zasiłek" NIE wliczamy bo jest jak byk w ustawie napisane, natomiast "dodatek pielęgnacyjny" ja wliczam.
Madzik05
Referent
Zajmuję się: prawa lokatorów, dodatki mieszkaniowe i energetyczne, najem
Kontakt:

Post autor: Madzik05 »

kamos90 pisze: 28 lip 2020, 14:31 ja osobiście uważam że "dodatek pielęgnacyjny" jak i "zasiłek pielęgnacyjny" to dwie różne rzeczy:

mamy w ustawie użyte słowo "zasiłek" zasiłek pielęgnacyjny jest poprzyznawany na zupełnie innych zasadach co "dodatek", z tego co wiem aby dostać "zasiłek" trzeba mieć orzeczenie o niepełnosprawności (nie pamiętam w jakim stopniu) oraz trzeba złożyć wniosek o ustalenia prawa do zasiłku pielęgnacyjnego, natomiast "dodatek pielęgnacyjny" przyznaje się osobie która skończyła 75 lat, w moim przekonaniu "zasiłek" NIE wliczamy bo jest jak byk w ustawie napisane, natomiast "dodatek pielęgnacyjny" ja wliczam.
też tak uważam - takie argumenty na szkoleniu
ODPOWIEDZ