Renta
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Renta
To się zgadza, że każdy ośrodek może sobie po swojemu wliczać dodatek lub nie, a skoro tak się dzieje, jest to dość głupie. Przepisy powinny być jasno określone. Co do tego, że oba pielęgnacyjne spełniają ten sam cel - to też jest takie trochę krzywe. To nie są talony do realizacji w aptece. To są pieniądze, więc spełniają dowolny cel. Od zakupu lodów po ubrania lub alkohol. Nie chcę oczywiście tu dyskredytować tego, co pisze @Marek1992. To prawda, że każdy/-a z nas sam/-a podejmuje decyzję, co z tym śmierdzącym fantem, jakim jest dodatek pielęgnacyjny, zrobić. :/
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne,wychowawcze, dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
byłam na szkoleniu w środę z dodatków, Pani mówiła, że dodatku pielęgnacyjnego, jak zasiłku się nie wlicza.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ops_ops123098 pisze: 27 lip 2020, 10:01 byłam na szkoleniu w środę z dodatków, Pani mówiła, że dodatku pielęgnacyjnego, jak zasiłku się nie wlicza.
Jakie to szczęście, że mamy te szkolenia. Dzięki nim przynajmniej wszystko jasne!
- MadJack
- Referent
- Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
- Kontakt:
Oj już nie bądźmy uszczypliwi. Jest dość pokaźna liczba wyroków potwierdzających, iż dodatek pielęgnacyjny do rent/emerytur spełnia ten sam cel co zasiłek pielęgnacyjny. Ja ze swojej strony powiem tylko tyle, że szkolenia szkoleniami ale miałem dwie kontrole RIO w dodatkach mieszkaniowych i też mi potwierdzali, że dodatku pielęgnacyjnego nie liczymy.Krwawa pisze:ops_ops123098 pisze: 27 lip 2020, 10:01 byłam na szkoleniu w środę z dodatków, Pani mówiła, że dodatku pielęgnacyjnego, jak zasiłku się nie wlicza.Jakie to szczęście, że mamy te szkolenia. Dzięki nim przynajmniej wszystko jasne!
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM,DE
- Kontakt:
A szkolenia prowadzą ludzie z niewiele większą wiedzą od nas

I bazują tylko i wyłącznie na własnym przykładzie i wyczuciu jak oni pewne zagadnienia interpretują....
Więc na szkolenia to raczej bym się nie powoływała

-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Może i to było uszczypliwe, ale samo się dzieje. Miałam audyt, też miałam RIO i mi nie wytknięto tego, że wliczam dodatek pielęgnacyjny. Kopiemy się z koniem, a wystarczyłaby jedna, malutka zmiana w ustawie. Mieliśmy wiele rządów, od kiedy pojawił się ten problem z dodatkiem pielęgnacyjnym, ale żaden się nad nim nie pochylił, choć, jak wiemy, było to celowe działanie, czy też jego brak.MadJack pisze: 28 lip 2020, 8:08 Oj już nie bądźmy uszczypliwi. Jest dość pokaźna liczba wyroków potwierdzających, iż dodatek pielęgnacyjny do rent/emerytur spełnia ten sam cel co zasiłek pielęgnacyjny. Ja ze swojej strony powiem tylko tyle, że szkolenia szkoleniami ale miałem dwie kontrole RIO w dodatkach mieszkaniowych i też mi potwierdzali, że dodatku pielęgnacyjnego nie liczymy.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
- Kontakt:
ja osobiście uważam że "dodatek pielęgnacyjny" jak i "zasiłek pielęgnacyjny" to dwie różne rzeczy:
mamy w ustawie użyte słowo "zasiłek" zasiłek pielęgnacyjny jest poprzyznawany na zupełnie innych zasadach co "dodatek", z tego co wiem aby dostać "zasiłek" trzeba mieć orzeczenie o niepełnosprawności (nie pamiętam w jakim stopniu) oraz trzeba złożyć wniosek o ustalenia prawa do zasiłku pielęgnacyjnego, natomiast "dodatek pielęgnacyjny" przyznaje się osobie która skończyła 75 lat, w moim przekonaniu "zasiłek" NIE wliczamy bo jest jak byk w ustawie napisane, natomiast "dodatek pielęgnacyjny" ja wliczam.
mamy w ustawie użyte słowo "zasiłek" zasiłek pielęgnacyjny jest poprzyznawany na zupełnie innych zasadach co "dodatek", z tego co wiem aby dostać "zasiłek" trzeba mieć orzeczenie o niepełnosprawności (nie pamiętam w jakim stopniu) oraz trzeba złożyć wniosek o ustalenia prawa do zasiłku pielęgnacyjnego, natomiast "dodatek pielęgnacyjny" przyznaje się osobie która skończyła 75 lat, w moim przekonaniu "zasiłek" NIE wliczamy bo jest jak byk w ustawie napisane, natomiast "dodatek pielęgnacyjny" ja wliczam.
-
- Referent
- Zajmuję się: prawa lokatorów, dodatki mieszkaniowe i energetyczne, najem
- Kontakt:
też tak uważam - takie argumenty na szkoleniukamos90 pisze: 28 lip 2020, 14:31 ja osobiście uważam że "dodatek pielęgnacyjny" jak i "zasiłek pielęgnacyjny" to dwie różne rzeczy:
Oprócz Renta - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
dodoatek mieszkaniowy z mocą wsteczną
Co zrobić?
zwrot dodatku po raz kolejny
tytuł prawny do lokalu
mam zagwozdkę
1kWh z faktury tauron
Nike Air Force 1 Mid Premium Jewel Sail
z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym
wspólny licznik
nowy wniosek o DM a zaległości czynszowe
większe wydatki niż dochód !?