renta po zmarłym żołnierzu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 18 paź 2023, 12:43

Dzień dobry,

mam problem z wyliczeniem dochodu do zasiłku rodzinnego. Wnioskodawczyni ma 2 dzieci, jest samotna. Ojciec pierwszego dziecka - żołnierz zmarł, ojciec drugiego dziecka również zmarł. Przy weryfikacji okresu zasiłkowego 2023/2024 dochód z MF wyszedł 0. Zapytałam się Wnioskodawczyni, czy dzieci nie mają renty po zmarłych ojcach. Okazało się, że jedno dziecko ma, a drugie nie ma, bo ojciec w ostatnim czasie nie pracował. Z systemu dochód wychodzi 0. Napisałam do ZUS zapytanie i odesłali mi informację, że wysokość renty w 2022 r. wyniosła:

- od stycznia do lutego 2022 - brutto 1860,46 zł, po potrąceniu na rzecz KSR 323,55 zł, netto do wypłaty 1627,91 zł miesięcznie.

Rozpisany mam każdy miesiąc i w każdym miesiącu jest potrącenie na rzecz KSR.

Dodzwoniłam się do Wnioskodawczyni i poprosiłam o przysłanie PIT-11. Pani mi odpowiedziała, że ten dochód nie podlega opodatkowaniu, więc ona nie musi się z tego rozliczać i nie sądziła, że będziemy go brali pod uwagę. Przysłała mi PITy (jeden dla niej, drugi dla syna, ponieważ renta dzielona jest na 2 części). Na pitach jest część E - informacja o przychodach zwolnionych od podatku i tam w rubryce Przychód zwolniony od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 2, 75 i 100 ustawy, np renty przyznawane na podstawie odrębnych przepisów o zaopatrzeniu inwalidów wojennych i wojskowych oraz ich rodzin, renty wypłacane osobom represjonowanym i członkom ich rodzin jest podana kwota 11.813,96 zł. Zarówno u niej, jak i u dziecka jest ta sama kwota, u matki jest jeszcze składka na ubezpieczenie zdrowotne pobrana przez organ rentowy - 120,46 zł.

Wnioskodawczyni sądzi, że ten dochód nie powinien zostać policzony. Ja mam teraz zagwostkę, jak obliczyć jej dochód. Czy liczyć z tego, co przysłał ZUS (czy odejmować kwotę potrącenia na rzecz KSR?) czy policzyć dochód, który jest w PITach?
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 18 paź 2023, 14:46

sprawa skomplikowana

Renty rodzinne są zwolnione od opodatkowaniu.. czyli są dochodem niepodlegający opodatkowaniu więc go liczyć ??
Karolina223
Referent
Od: 20 cze 2017, 14:31
Zajmuję się: Świadczenie Rodzinne

Napisano: 19 paź 2023, 14:18

napisałam do prawnika, ale na razie nie dostałam odpowiedzi.
W katalogu dochodów nieopodatkowanych jest wpisane jako pierwszy punkt renty określone w przepisach o zaopatrzeniu inwalidów wojennych i wojskowych oraz ich rodzin.

W PIT kwota renty jest wpisana w rubryce: przychód zwolniony od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 2,75 i 100 ustawy, np. renty przyznawane na podstawie odrębnych przepisów o zaopatrzeniu inwalidów wojennych i wojskowych oraz ich rodzin, renty wypłacane osobom represjonowanym i członkom ich rodzin.
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x