mieszkanka dps po pdwołaniu się od decyzji lekarza orzecznika orzymała prawo do renty rodzinnej w lipcu br. zus wyp laci jej rentę rodzinną od marca 2010 gdyż wtedy został złożony wniosek. Mieszkanka cały czas otrzymywała zasiłek stały z mops, jak policzyć jej dochód i czy należy zwrócić do mops zasiłek stały?
zus przekaże nam pieniądze od marca tj od złożenia wniosku problem w tym czy dps zwraca mopsowi zasiłek stały mieszkanki za 5 miesięcy oraz jak policzyć jej dochód w wywiadzie do mops .
dziecko straciło ojca(38lat) -zmarł- ja chowam ją jako rodzina zastępcza, matka ma ograniczone prawa .starałam się o rentę rodzinną po zmarłym ojcu dziecka -przeszłam wszystkie tzw.szczeble i dziecko nie dostało renty nawet w drodze wyjątku!Odpowidż brzmiała taka iż ojciec dziecka nie miał przepracowanych lat a przecież był całkowicie trwale niezdolnym do pracy i wypadek który miał- miał wtedy 21lat-wykluczył go z podjęcia jakiejkolwiek pracy.A dziecko teraz skończyło 7 lat i całe życie uzależnione będzie od opieki społecznej.Nadmienić muszę iż ojciec dziecka miał przepracowane tylko niecałe 4 lata pracy.Czy oprócz sądu administracyjnego istnieje jeszcze jakiś sposób aby dziecko tą rentę po ojcu dostało?
Zmarł ojciec który wychowywał 3 córki. Był po rozwodzie , żona płaciła na nie alimenty. Sam pobierał dodatek z opieki społecznej i zasiłek rodzinny na dzieci. Czy po jego śmierci córki jego / 2 nieletnie / mają prawo do renty rodzinnej? Dodam że 2 lata temu pobierał zasiłek stały z opieki społecznej i był do końca ich podopiecznym.
Pani Marzeno. Ojciec dziecka był całkowicie trwale niezdolny do pracy od 21 roku życia, a w 31 roku życia, był zdolny do podjęcia się wychowania dziecka z osobą, która ma ograniczone prawa. Niech pani spróbuje zaadoptować to dziecko, a gdyby coś, to po pani już otrzyma rentę rodzinną.