Renta rodzinna po 3 latach. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 25 maja 2016, 18:01

Klientka po 3 latach prawnych bojów ostatecznie wygrała sprawę i ZUS przyznał jej renetę rodzinną na nią i dwoje dzieci z wyrównaniem za te 3 lata wraz z odsetkami. Od tych 3 lat korzysta ona z Pomocy w formie zas. okresowego i zas. celowego. Czy w tej sytuacji powinna zwrócić otrzymaną przez 3 lata pomoc z MOPS? Jak to reguluje prawo, bo zgłupiałem?
Ryszardo

Napisano: 26 maja 2016, 7:23

interpretacja ministerstwa
https://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczn ... dnorazowy/

Wygląda na to ,ze okresowe do zwrotu z wyrównania. Dobrym zwyczajem jest w przypadku kiedy rodzina/osoba stara się o RR lub Lub R z ZUS zawiadamiać ZUS ,ze korzysta z tej formy pomocy jaka jest stały czy okresowy. Wtedy zUS wstrzymuje wypłatę do momentu przekazania przez ośrodek wysokości kwoty do zwrotu( decyzja z dokładnym wyliczeniem)
Wredna1

Napisano: 27 maja 2016, 15:47

Wredna1, z całym szacunkiem, a na jakiej podstawie ZUS ma zająć klientowi ową zwróconą rentę? Ja bym nawet powiedziała, że nie ma prawa! ZUS może zając tylko na wniosek komornika, czyli sąd o tym decyduje. Czyżbym o czymś nie wiedziała?
Gerbera

Napisano: 27 maja 2016, 15:54

Właśnie o to mi chodziło. Jakie są przepisy, a jeśli takowe są to, na co można się powołać. O tym, że klientka po 3 l. wygrała sprawę i nastąpił zwrot dowiedziałem się przypadkiem od niej samej. Już nie korzysta z Pomocy, ale miałem sprawę i zadzwoniłem. Tak sobie tylko pomyślałem, że może powinna te okresówki zwrócić i dlatego pytam....
Ryszardo

Napisano: 28 maja 2016, 17:42

art 99 pkt 1 uops
Wredna1

Napisano: 30 maja 2016, 7:43

pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2016, 8:41

Gerbera pisze:Wredna1, z całym szacunkiem, a na jakiej podstawie ZUS ma zająć klientowi ową zwróconą rentę? Ja bym nawet powiedziała, że nie ma prawa! ZUS może zając tylko na wniosek komornika, czyli sąd o tym decyduje. Czyżbym o czymś nie wiedziała?
A ustawę o pomocy społecznej to się zna ? Art 99 pkt 1 ustawy :-)
jawka21

Napisano: 30 maja 2016, 12:41

A dlaczego ma zwracać przecież można miec rentę i korzystac ze swiadczeń pomocy kobieta walczyła o rentę rodzinną dla dzieci i teraz chcecie od niej kasy przecież zasiłku stałego nie miała ale celówki czy okresowy to nie jest świadczenie co miesięczne jak stały
Iza1

Napisano: 30 maja 2016, 13:55

Dlaczego ma zwracać? Błagam...
Czytałaś wymieniany przez innych artykuł ustawy o pomocy społecznej? Polecam przeczytać ze zrozumieniem.
A&T

Napisano: 30 maja 2016, 17:01

do Jawka21 - a wyobraź sobie, że się zna! Bo wcale nie o to pytałam. Ja się pytam na jakiej podstawie ZUS ma zając kobiecie to wyrównanie renty? Na jakiej?? Na takiej, że ty Jawka jako socjalna pójdziesz do ZUS lub napiszesz pismo, że mają zająć i powołasz się na ust. o pomocy?? ZUS może zająć cokolwiek tylko na wniosek komornika, który pokaże wyrok sądu! O to pytałam.
Gerbera

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x