Witam, proszę o pomoc, może sprawa jest prosta ale zdania u mnie w pracy są podzielone.
Rodzina 3-osobowa, matka, ojciec i córka. Pani ma przyznane świadczenie na córkę. Do tej pory dochodem rodziny był dochód pochodzący ze stypendium socjalnego oraz renta strukturalna określona w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich. Obydwa źródła dochodu to dochody nieopodatkowane, które przyjęłam na oświadczeniach o dochodach nieopodatkowanych za rok 2016. Kryterium spełnione. Następnie Pan złożył w maju dokumenty o przyznanie emerytury. Otrzymał taką emeryturę z KRUS i ZUS. Logiczne, że tamtej renty już nie ma a będzie miał teraz emeryturę. I tu zaczynają się zgrzyty z kolegą. Kolega uważa, że ich dochodem teraz będzie to co maja policzone za 2016 rok i dodatkowo uzysk z tych emerytur. Tylko, że wtedy przekraczaja kryterium i uchylenie świadczen. Ja natomiast, czytając ustawę uważam, że zgodnie z art. 2 pkt 19 lit. d "utratą zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej" oraz zgodnie z definicją renty art. 2 pkt 6 "... a także renty strukturalne określone w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej oraz w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich"
, że można utracić tą jego rentę i uzyskać emeryturę, i wtedy będa się łapać nadal na świadczenie.
POMOCY!!! Pani wczoraj przyszła i się rozpłakała, bo chcemy jej zabrać. Co z tą rentą ? Kolega mówi, że jeżeli jest w nieopodatkowanych to liczymy ją cały czas tyle ile było w danym roku. Czy w takim razie źle czytam te definicje i on ma rację?