Dziecko od dnia 16 listopada zostało wykreślone z listy uczniów, jako że świadczenie jest niepodzielne wypłacam za listopad, a od grudnia wstrzymanie ? Czy już od listopada się nie należy ? Mądre głowy, podpowiedzcie koleżance
Według mnie w decyzji wstrzymanie powinno być od 16 listopada, bo wówczas stracił prawo do stypendium z racji tego, ze przestał być uczniem. Oczywiście musisz mieć na to papier ze szkoły, albo jego oświadczenie/ oświadczenie rodzica. I za m-c listopad wypłaciłabym stypendium w najniższej możliwej wysokości, jeśli w ogóle kwoty macie zwiększane powyżej tych ustawowych.
a ja jak byłam na szkoleniu to mówili, że stypendia to świadczenia niepodzielne i w tym przypadku za listopad cały by się należało a wstrzymanie od 1 grudnia. ale może niech ktoś doświadczony podpowie czy tak powinno być
Tak, KLM, stypendium to świadczenie niepodzielne finansowo, dlatego musisz wypłacić w kwocie pełnego miesiąca, czyli co najmniej 99,20 zł. I według mnie nie przeszkadza to w zamknięciu decyzji 16 listopada, bowiem w tym właśnie dniu uczeń przestaje być uczniem i traci uprawnienie do pobierania stypendium (które ustalisz w kwocie 99,20 za m-c listopad).
Ale może masz rację, że się nic nie stanie, jak stypendium wstrzymasz dopiero od grudnia. Wszystko zależy, jakich słów użyjesz w decyzji - jednego stałego wzorca przecież nie ma.
I może niech rozwiązanie szepnie ten, kto przeszedł przez to w wyższej instancji