rezygnacja z emerytury - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 21 sie 2014, 15:01

Ojciec ma prawo do wcześniejszej emerytury na dziecko, ktore ma stopień znaczny. Teraz chce zrezygnować z wcześniejszej emerytury i mieć SP.
SP przysługuje jeżeli jest zrezygnacja z zatrudnienia a nie z emerytyry - więc jak złoży wniosek to decyzja odmowna, dobrze myślę?
uuurszula

Napisano: 22 sie 2014, 9:18

Uważam, że powinna by c odmowa bo ma ustaone prawo do emerytury, poza tym opłaca mu się zrezygnować z emerytury by mieć śp?
Ann a

Napisano: 22 sie 2014, 9:25

Z emerytury i renty nie można zrezygnować bo nadal ta osoba bedzie miała ustalone prawo do niej.
Gość

Napisano: 22 sie 2014, 14:13

Pan twierdzi że bardziej opłaci się zrezygnować z emerytury i mieć SP,
jak złoży wniosek wydam decyzję odmowną - zawsze może się odwołać

dzięki za odpowiedzi
spokojnego popołudnia
uuurszula

Napisano: 22 sie 2014, 20:54

niestety - odmowa, a swoją drogą to kuriozalne - latami ludzie opiekowali się chorymi DZIEĆMI, pobierali marne świadczenia, przeszli na wcześniejsze emerytury (ok. 800 - 900 zł) a teraz świadczenia rosną, ich emerytury - niestety nie, chociaż nadal się tymi dziećmi opiekują
Alicja Sikora

Napisano: 22 sie 2014, 21:55

Teraz my rodzice dzieci niepełnosprawnych nie mamy możliwości przejścia na wcześniejszą emeryturę pomimo, że mamy 20 lub 25 lat pracy, jesteśmy zdani tylko na świadczenie z OPS. Tak zgadza się teraz to świadczenie wynosi 800zł +200zł czyli niejednokrotnie przekracza wysokość wcześniejszej emerytury, ale kto da nam pewność, że od nowego roku nie będzie nowej ustawy a w niej komisje wojewódzkie do orzekania, skale niepełnosprawności, może i kryterium dochodowe, zróżnicowana wysokość świadczenia,nikt nie wie czego należy się spodziewać ? Wypracowane prawo do wcześniejszej emerytury ma inną wartość - wartość spokoju, natomiast świadczenie jest to jałmużna od państwa, raz da a innym razem zabierze, ja ze względu na to, że posiadam 1 ha ziemi, przez dziesięć miesięcy byłam świadczenia pozbawiona. Czasami, gdy patrzy się przez pryzmat pieniędzy dostrzega się tylko złudzenie.
Gość

Napisano: 23 sie 2014, 12:38

rozumiem Twoje rozterki, pamiętaj jednak, że lata lecą, doczekasz emerytury, upokarzająco niskiej, ja ma przepracowane 23 lata, resztę składek z OPS (też mam świadczenie pielęgnacyjne) i moja hipotetyczna emerytura za 4 lata to ok. 700 zł brutto
Alicja 2

Napisano: 25 sie 2014, 11:08

RPO zwróciła się z takim pytaniem do ministerstwa ale nie ma jeszcze odpowiedzi
Do MPiPS ws. wykluczania z prawa do ubiegania się o świadczenie pielęgnacyjne
Data:
2014-05-30
Do Rzecznika Praw Obywatelskich napływają skargi od osób wykluczonych z grona uprawnionych do ubiegania się o świadczenie pielęgnacyjne z uwagi na fakt, iż mają ustalone prawo do świadczeń emerytalno-rentowych. Wyłączenie takie powoduje, że nawet w sytuacji, gdy opiekun niepełnosprawnego dziecka lub osoby, której niepełnosprawność powstała przed ukończeniem 18. roku życia lub w trakcie nauki w szkole lub szkole wyższej (przed ukończeniem 25. roku życia), który ma ustalone prawo do świadczeń emerytalno-rentowych i spełnia ustawowe warunki do uzyskania świadczenia pielęgnacyjnego, nie ma możliwości wyboru, czy będzie korzystał ze świadczenia pielęgnacyjnego, czy świadczenia emerytalno-rentowego. W sposób szczególny okoliczność ta dotyczy rodziców dzieci niepełnosprawnych, którzy na mocy rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie uprawnień do wcześniejszej emerytury pracowników opiekujących się dziećmi wymagającymi stałej opieki nabyli prawo do wcześniejszej emerytury. Świadczenie emerytalne tej grupy osób jest niższe od świadczenia pielęgnacyjnego. W ocenie Rzecznika brak jest uzasadnienia do utrzymywania regulacji wykluczającej osoby uprawnione do świadczenia emerytalno-rentowego z prawa do ubiegania się o świadczenie pielęgnacyjne. Należałoby rozważyć możliwość wprowadzenia do ustawy o świadczeniach rodzinnych wyraźnej regulacji prawnej, umożliwiającej dokonanie wyboru korzystniejszego świadczenia w przypadku zbiegu uprawnienia do świadczenia pielęgnacyjnego i świadczeń emerytalno-rentowych. Rzecznik Praw Obywatelskich prosi o przedstawienie stanowiska w sprawie i rozważenie możliwości podjęcia prac legislacyjnych w przedstawionym zakresie.
Kati@

Napisano: 26 sie 2014, 8:14

no to poczekajmy, a może.....
Alicja 2

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x