rezygnacja z emerytury - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 06 paź 2021, 8:48

witajcie, chciałabym poznać wasze zdanie i jak praktykujecie w takiej kwestii, chodzi o świadczenie pielęgnacyjne i w tym celu osoba zawiesza emeryturę
w jednej sprawie SKO pouczyło nas, że powinniśmy poinformować wnioskodawcę o możliwości zawieszenia emerytury
ale co dalej, poinformujemy o tym, osoba zawiesi tą emeryturę i wówczas należy przyznać ŚP????? czy dalej odmowa i sprawa do SKO?????
proszę podpowiedzcie jak to u was wygląda, jestem początkująca w tym temacie, a wy pewnie macie już większe doświadczenie...
GOPSwlkp
Stażysta
Od: 11 lut 2021, 13:48
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i dodatki mieszkaniowe

Napisano: 06 paź 2021, 9:04

kiedyś była mowa o tym, że "ustalone prawo do emerytury" nie wygasa, zawieszenie prawa nie oznacza, że ktoś nie ma ustalonego prawa - koło się zamyka
mam sprawę w SKO - czekam... tylko u mnie Pani nie chciała nawet zawiesić ...
... ale coś się dzieje idzie zmiana mają mieć wyrównanie do wysokości świadczenia pielęgnacyjnego
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2021, 9:35

ale co w sytuacji, kiedy osoba dostarczy mi decyzję o zawieszeniu? czy wtedy należy przyznać ŚP? w naszej ustawie nie ma mowy na ten temat...
GOPSwlkp
Stażysta

Napisano: 06 paź 2021, 9:45

@madzix To o czym mówisz dotyczyć ma tylko konkretnego przypadku a nie wszystkich osób z emeryturą.

@GOPSwlkp Skoro SKO przesłało sprawę do ponownego rozpatrzenia dając wam konkretne wytyczne to je realizujesz. SKO na pewno wskazało wam jak interpretować zawieszenie emerytury i tego powinnaś się trzymać. Jeżeli strona zawiesza a to jest jedyna podstawa do odmowy (bo rozumiem datę powstania niepełnosprawności również wam wyrzuciło SKO) to przyznajesz SP. Skoro sprawa przeszła przez SKO to raczej wam nikt tego nie zarzuci. Jak masz z tym problem to brnij dalej w odmowę.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 06 paź 2021, 10:11

rozumiem, jeśli SKO daje konkretne wytyczne i w tej jednej właśnie konkretnej sprawie po zawieszeniu nakazuje przyznać ŚP to ok to rozumiem, wówczas przyznajemy...
ale co jeśli mam zupełnie nowy wniosek złożony po raz pierwszy i wnioskodawca już dostarcza mi decyzję o zawieszeniu emerytury, i my jako GOPS wniosek rozpatrujemy to możemy uznać to zawieszenie i przyznać ŚP? wydajemy decyzję w oparciu o naszą ustawę, nie powołujemy się na żadne wyroki, stąd moje pytanie
GOPSwlkp
Stażysta

Napisano: 06 paź 2021, 10:21

moim zdaniem odmowa i SKO pewnie przyzna
nasi prawnicy każą używać "dupochronu", oni nie są pewni, to ja tym bardziej
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2021, 10:25

no właśnie, nasza kierownik też się boi w takiej sytuacji przyznać, mimo że emerytura zawieszona, dlatego chciałam poznać zdanie innych, może jeszcze ktoś się wypowie kto ma więcej takich spraw?
GOPSwlkp
Stażysta

Napisano: 06 paź 2021, 10:30

U mnie to samo. Emeryci ubiegający się o SP przechodzą przez SKO wszyscy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 06 paź 2021, 12:28

Szarak pisze:
06 paź 2021, 10:30
U mnie to samo. Emeryci ubiegający się o SP przechodzą przez SKO wszyscy.
a co SKO na to bo ja na razie nie miałam takiego przypadku niby dzwonią ale nikt wniosku nie złozył
urzędas
Referent
Od: 09 kwie 2014, 9:01
Zajmuję się: SW, FA, ŚR, DS sprawozdania listy wypłat

Napisano: 06 paź 2021, 12:37

W jednym przypadku SKO utrzymało decyzję bo strona chciała dopłatę do emerytury i nie chciała zawiesić emerytury. W drugim przypadku strona wyrażała chęć zawieszenia emerytury po wytycznych SKO. SKO przesłało do ponownego rozpatrzenia, nakazało wezwać do zawieszenia emerytury i finalnie przyznaliśmy świadczenie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x