rezygnacja ze świadczeń ZUS i przyznanie ŚP-proszę o pomoc - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 16 cze 2014, 12:47

Witam
Proszę o pomoc w następującej sytuacji: Pan ma przyznane świadczenie emerytalne z ZUS wcześniejsze, bo opiekuje się niepełnosprawnym 36 letnim synem o znacznym stopniu (niepełnosprawność przed 16 rokiem życia). Teraz przyszedł do nas chcę ŚP, bo jest wyższa kwota, ale on tylko zawiesił wypłatę świadczeń z ZUS. W myśl naszej ustawy jeśli posiada prawo do świadczeń z ZUS nie może mieć ŚP musiałby zrezygnować (nie zawiesić) no i zaczynają się schody. Z ZUS dowiedziałam się, że jak już ma prawo to nie może z niego zrezygnować może ewentualnie zawiesić, a na szkoleniu z Panią z Ministerstwa dowiedziałam się, że na wniosek bo zrezygnować ze świadczeń z ZUS. Nie wiem co mam robić mam wniosek, pismo o zawieszeniu emerytury i.... w tej sytuacji odmowa świadczeń. Może macie taki przypadek u siebie.
Becia.pa

Napisano: 16 cze 2014, 14:21

Nie mozna zrezeygnowac z emerytury wieć odmowa. Może pani z Ministerstwa chodziło o zasiłek stały bo z niego można zrezygnowac tak samo jak ze świadczeń rodzinnych.
Gość

Napisano: 16 cze 2014, 14:43

Ja proponuję wysłać zapytanie do MPiPS, dlatego gdyż te sprawy dotyczą większej grupy osób i obecnie trwają prace nad tymi zagadnieniami.
wwo

Napisano: 16 cze 2014, 14:44

może zrezygnować i dostać decyzję uchylającą z zus
krycha1

Napisano: 16 cze 2014, 14:47

musiałby mieć uchylone prawo a nie zawieszone bądź wstrzymana wypłata
ank

Napisano: 17 cze 2014, 7:17

odmowa.
1986

Napisano: 17 cze 2014, 17:34

wwo pisze:Ja proponuję wysłać zapytanie do MPiPS, dlatego gdyż te sprawy dotyczą większej grupy osób i obecnie trwają prace nad tymi zagadnieniami.
możesz wrzucić jakiś link???? faktycznie sporo ludzi byłoby zainteresowanych
Alicja 2

Napisano: 17 cze 2014, 22:14

Ja nie jestem ministerstwem, informacji trzeba szukać u źródła.
wwo

Napisano: 17 cze 2014, 22:24

"wwo" kim Ty w końcu jesteś , urzędnikiem OPS, czy osobą szukającą porady w swoich zmaganiach o ŚP ???
Jeżeli tym drugim to powinnaś dostać już dawno decyzję.
mam56

Napisano: 18 cze 2014, 8:12

Nadal jestem sobą i nie byłam nikim innym. Jestem matką rolniczką opiekującą się małoletnim dzieckiem. Przez 10 miesięcy nie pobierałam świadczenia pielęgnacyjnego tylko dlatego, że posiadam kawałek ziemi. Decyzji w sprawie zdo jeszcze nie mam, może dlatego, że jestem rolnikiem a może dlatego, że nie wszystkie moje sprawy z odwołań poróciły.Sprawy świadczeń dla opiekunów dzieci mnie interesują, bo jestem z nimi bezpośrednio związana.
wwo

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x