robienie zdjęć na wywiadzie środowiskowym - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 lut 2024, 13:54

Czy na wywiadzie środowiskowym robicie zdjęcia dokumentujące ruchomości lub potwierdzające że Wnioskodawca mieszka/nie mieszka w lokalu?
Jeśli tak to w oparciu o jaką podstawę prawną można by to robić?
review
Praktykant
Od: 08 lut 2023, 10:21
Zajmuję się: dodatki

Napisano: 22 lut 2024, 9:16

Czy na wywiadzie środowiskowym robicie zdjęcia dokumentujące ruchomości lub potwierdzające że Wnioskodawca mieszka/nie mieszka w lokalu?
u nas tylko oczy pracownika socjalnego i protokół
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 26 lut 2024, 13:04

kiedyś miałam taką sprawę ....
złożyła mi wniosek pani bardzo dobrze sytuowana, poszłam na wywiad i oczy mi wyszły do wierzchu - zrobiłam odmowę na art 7 ust 3 pkt 1, pani się odwołała a sko jeszcze raz kazało mi rozpatrzeć wniosek i wówczas poszłam ponownie na wywiad i zrobiłam zdjęcia i dobrze, że je zrobiłam, gdyż to był główny dowód tego, że dodatek się nie należał, a sko ujęło to w swoim postanowieniu jak wyjaśnienie do utrzymania w mocy mojej decyzji odmownej,
i paniusia już się nie odwołała i więcej już wniosku nie złożyła.
lusia&lusia
Referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 27 lut 2024, 9:45

U mnie SKO też badało jedną sprawę, gdzie dałem odmowę bo moim zdaniem wnioskodawca nie zamieszkiwał w lokalu. Podparłem to zdjęciami robionymi w lokalu. Wnioskodawcy w trakcie wywiadu dałem do podpisania oświadczenie, że wyraża zgodę na zrobienie dokumentacji fotograficznej. Liczyłem na to, że w razie odwołania SKO przyjmie taki dowód zgodnie z 75 § 1 KPA.
Natomiast nigdzie nie odnalazłem póki co informacji, na jakiej podstawie prawnej mógłbym prosić wnioskodawcę o wyrażenie zgody na zrobienie zdjęć. Jeśli wyrazi - ok, robię. Nie wyrazi (zdarzało się też w kilku przypadkach) to piszę w kwestionariuszu, że nie wyraził zgody.
review
Praktykant
Od: 08 lut 2023, 10:21
Zajmuję się: dodatki

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x