rodzicielski pierwsze schody - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 04 sty 2016, 11:25

Pani urodziła dziecko w czerwcu 2015 r. kobieta ma rentę socjalną z ZUS i dodatek pielęgnacyjny czy w takim przypadku przysługuje jej rodzicielski? mąż jest ubezpieczony w KRUS.?
kala2

Napisano: 04 sty 2016, 12:19

Podbijam pytanie!!!
iza145

Napisano: 04 sty 2016, 13:18

A może mąż pobiera zasiłek w KRUS, bo też ma do tego prawo.
AnnaMeni

Napisano: 04 sty 2016, 13:25

nic w ustawie o rencie nie ma jako przeslanki negatywnej do przyznania ŚR , więc ...:)
masterm

Napisano: 04 sty 2016, 13:26

a jakim cudem ojcem może pobierać macierzyński w KRUS ? czy rodzicielski jak matka nie ma prawa do macierzyńskiego ?
jak matka rodzi dziecko ma prawo do macierzyńskiego to idzie na ten macierzyński i po 12 czy 14 tyg - które musi wziąść to dopiero może zrezygnować na rzecz ojca i wtedy tatuś jeśli opłaca składki może brać rodzicielski do ukończenia przez dziecko roku, mogą się zmieniać ale też w tygodniach z tego co wiem
więc jak ojciec może mieć prawo do zasiłku ? skoro wcześniej musi mieć to prawo matka ?
gasiak

Napisano: 04 sty 2016, 13:28

a co do renty socjalnej to od niej idzie z tego co wiem tylko podatek i składka zdrowotna
więc myślę że pobieranie renty nie uprawnia do otrzymania macierzyńskiego ....
ale miałam kobiety które pobierają renty socjalne i żadnych macierzyńskich nie dostały z tego co się orientuje
gasiak

Napisano: 04 sty 2016, 13:45

kobieta twierdzi, że mąż nic nie dostał z Krus a ona jest ubezpieczona w Zus sama nie wiem czy jej przysługuje czy nie :(
kala2

Napisano: 04 sty 2016, 13:52

no mąż nie mógł nic dostać w KRUS
bo jakim cudem skoro macierzyński jest dla kobiety ( jeśli żyje, nie zaginęła, nie porzuciła itp itd )
dopiero po okresie bodajże 14 tyg na urlop rodzicielski płatny ( jeśli są płacone składki z ZUS czy KRUS ) może iśc ojciec
z KRUSem było inaczej do 31.12.2015 bo oni płacili zasiłek jednorazowo
ona ma rentę socjalną od której idzie składka zdrowotna tylko - czyli społeczna nie idzie więc na składkę zdrowotną nie dostanie macierzyńskiego
ustawa nic nie mowi o zbiegu renty socjalnej z rodzicielskim więc ja bym przyznała
gasiak

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x