Rodzicielskie a praca i działalność - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 cze 2024, 14:09

Mam taki problem, Pani składa wniosek o świadczenie rodzicielskie, z zus przynosi decyzję odmowną zasiłku macierzyńskiego, w 2022 pracowała (ale utraciła tą pracę) i prowadziła działalność gospodarczą którą zawiesiła 2023 rok w grudniu, ponadto jest zatrudniona dodatkowo u małżonka w jego firmie od grudnia 2023 ostatnie składki za marzec 2024.
To że działalność zawieszona ok można przyznać, ale zastanawia mnie fakt dalszego zatrudnienia i odmowa zasiłku macierzyńskiego z Zusu z tego co wiem będzie się odwoływać, ale chce świadczenie rodzicielskie gdyż nie ma dochodu a oszczędności się kończą.
Odmówić powołać się na zatrudnienie?
Kaja45
Praktykant
Od: 20 lut 2024, 8:42
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 13 cze 2024, 14:33

Ja bym odmówiła i niech się odwoła do SKO i niech oni jej przyznają jak chcą.
kas321
Stażysta
Od: 24 mar 2020, 16:26
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 13 cze 2024, 14:44

Od razu zostanie to uwalone. Najpierw trzeba ustalić czy Pani wykonuje to zatrudnienie i uniemożliwia jej sprawowanie opieki. Skoro jest u małżonka to pewnie ma urlop bezpłatny. Ponadto jeszcze jest ta sprawa z odwołaniem od decyzji ZUS. Ja bym nie wydał decyzji do czasu aż nie zostanie zakończone postępowanie o macierzyński. Od razu mówię znam absurdalne orzecznictwo w tym temacie ale go nie podzielam.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 13 cze 2024, 14:59

Zbadaj najpierw czy złożyła odwołanie od decyzji ZUS, jeśli tak zawieś postępowanie z urzędu, jeśli nie, ale już po terminie to zbadaj jak pisze Szarak czy spełnia negatywną przesłankę z art. 17c ust. 9 pkt 3 uśr, niech się dobrze wytłumaczy w jakich godzinach pracuje, ile czasu dojeżdża do pracy, kto w tym czasie zajmuje się dzieckiem
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem