Rodzicielskie - I wypłata a uzysk

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cytrusek
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH
Kontakt:

Rodzicielskie - I wypłata a uzysk

Post autor: cytrusek »

Czy dobrze myślę, kobiet ma rodzicielskie prawo od 23.11.2016 do 22.11.2017, I wypłata rodzicielskiego w styczniu 2017r. to mimo wszystko biore uzysk za luty 2017, bo liczy się fakt uzyskania faktycznego tego dochodu?
Awatar użytkownika
Paula
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Rodzicielskie - I wypłata a uzysk

Post autor: Paula »

Ja stoję na stanowisku, że przyznanie to jest uzysk. Więc liczę od daty wydania decyzji
Awatar użytkownika
cytrusek
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH
Kontakt:

Post autor: cytrusek »

No a jak się odniesiesz to tego co piszą w podręczniku MPIPS, że patrzą na I wypłatę a nie datę decyzji?
Awatar użytkownika
Paula
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Nie odniosę się, to jest tylko podręcznik. Pamiętaj, że data decyzji jest góra o jeden miesiąc różna od miesiąca wypłaty. Uważam po prostu, że uzysk zawsze powinien byc liczony tak samo. Jak osoba przynosi Ci umowę o pracę to jej nie pytasz kiedy miała pierwszą wypłatę, nas to nie interesuje. Bierzemy dochód z miesiąca następnego po podpisaniu umowy, więc dlaczego w Rodzicielskim mielibyśmy robić inaczej?
zuzka
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: zuzka »

Paula pisze:Nie odniosę się, to jest tylko podręcznik. Pamiętaj, że data decyzji jest góra o jeden miesiąc różna od miesiąca wypłaty. Uważam po prostu, że uzysk zawsze powinien byc liczony tak samo. Jak osoba przynosi Ci umowę o pracę to jej nie pytasz kiedy miała pierwszą wypłatę, nas to nie interesuje. Bierzemy dochód z miesiąca następnego po podpisaniu umowy, więc dlaczego w Rodzicielskim mielibyśmy robić inaczej?
Tak to jest tylko podręcznik a to jest tylko Twoja interpretacja, to już chyba lepiej robić tak jak mówi podręcznik który jest interpretacją ministerstwa i na stronie ministerstwa umieszczony
nowy świerzak
Stażysta
Zajmuję się: praktykant
Kontakt:

Post autor: nowy świerzak »

w ustawie uzyskiem jest "uzyskanie świadczenia rodzicielskiego" a nie "prawa do świadczenia rodzicielskiego"
myślę, że to znacząca różnica.
od nowego okresu zasiłkowego zmieniono uzyskanie "prawa do zasiłku dla bezrobotnych" na uzyskanie "zasiłku dla bezrobotnych".
prawo o fizyczne uzyskanie dochodu to różnica.
Tak jak różnicą jest uzyskanie "zatrudnienia lub innej..." od uzyskania wynagrodzenia za pracę.
Awatar użytkownika
Paula
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

nowy świerzak pisze:w ustawie uzyskiem jest "uzyskanie świadczenia rodzicielskiego" a nie "prawa do świadczenia rodzicielskiego"
myślę, że to znacząca różnica.
od nowego okresu zasiłkowego zmieniono uzyskanie "prawa do zasiłku dla bezrobotnych" na uzyskanie "zasiłku dla bezrobotnych".
prawo o fizyczne uzyskanie dochodu to różnica.
Tak jak różnicą jest uzyskanie "zatrudnienia lub innej..." od uzyskania wynagrodzenia za pracę.
i to mnie przekonało :) Logika do mnie przemawia w 100% suche interpretacje nie koniecznie.

Dzięki świerzak
nowy świerzak
Stażysta
Zajmuję się: praktykant
Kontakt:

Post autor: nowy świerzak »

a proszę bardzo
liczę na Twoją pomoc w razie co ;)
ODPOWIEDZ