Rodzicielskie - I wypłata a uzysk
- cytrusek
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH
- Kontakt:
Rodzicielskie - I wypłata a uzysk
Czy dobrze myślę, kobiet ma rodzicielskie prawo od 23.11.2016 do 22.11.2017, I wypłata rodzicielskiego w styczniu 2017r. to mimo wszystko biore uzysk za luty 2017, bo liczy się fakt uzyskania faktycznego tego dochodu?
- Paula
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Rodzicielskie - I wypłata a uzysk
Ja stoję na stanowisku, że przyznanie to jest uzysk. Więc liczę od daty wydania decyzji
- cytrusek
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH
- Kontakt:
No a jak się odniesiesz to tego co piszą w podręczniku MPIPS, że patrzą na I wypłatę a nie datę decyzji?
- Paula
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie odniosę się, to jest tylko podręcznik. Pamiętaj, że data decyzji jest góra o jeden miesiąc różna od miesiąca wypłaty. Uważam po prostu, że uzysk zawsze powinien byc liczony tak samo. Jak osoba przynosi Ci umowę o pracę to jej nie pytasz kiedy miała pierwszą wypłatę, nas to nie interesuje. Bierzemy dochód z miesiąca następnego po podpisaniu umowy, więc dlaczego w Rodzicielskim mielibyśmy robić inaczej?
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Tak to jest tylko podręcznik a to jest tylko Twoja interpretacja, to już chyba lepiej robić tak jak mówi podręcznik który jest interpretacją ministerstwa i na stronie ministerstwa umieszczonyPaula pisze:Nie odniosę się, to jest tylko podręcznik. Pamiętaj, że data decyzji jest góra o jeden miesiąc różna od miesiąca wypłaty. Uważam po prostu, że uzysk zawsze powinien byc liczony tak samo. Jak osoba przynosi Ci umowę o pracę to jej nie pytasz kiedy miała pierwszą wypłatę, nas to nie interesuje. Bierzemy dochód z miesiąca następnego po podpisaniu umowy, więc dlaczego w Rodzicielskim mielibyśmy robić inaczej?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: praktykant
- Kontakt:
w ustawie uzyskiem jest "uzyskanie świadczenia rodzicielskiego" a nie "prawa do świadczenia rodzicielskiego"
myślę, że to znacząca różnica.
od nowego okresu zasiłkowego zmieniono uzyskanie "prawa do zasiłku dla bezrobotnych" na uzyskanie "zasiłku dla bezrobotnych".
prawo o fizyczne uzyskanie dochodu to różnica.
Tak jak różnicą jest uzyskanie "zatrudnienia lub innej..." od uzyskania wynagrodzenia za pracę.
od nowego okresu zasiłkowego zmieniono uzyskanie "prawa do zasiłku dla bezrobotnych" na uzyskanie "zasiłku dla bezrobotnych".
Tak jak różnicą jest uzyskanie "zatrudnienia lub innej..." od uzyskania wynagrodzenia za pracę.
- Paula
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
i to mnie przekonałonowy świerzak pisze:w ustawie uzyskiem jest "uzyskanie świadczenia rodzicielskiego" a nie "prawa do świadczenia rodzicielskiego"

Dzięki świerzak
-
- Stażysta
- Zajmuję się: praktykant
- Kontakt:
a proszę bardzo
liczę na Twoją pomoc w razie co
liczę na Twoją pomoc w razie co

Oprócz Rodzicielskie - I wypłata a uzysk - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Działa Wa,m dziś empatia/weryfikacja w MF?
umowa zlecenie i umowa o pracę
Prawidłowe wyliczenie podatku proporcjonalnego
Utrata i uzyskanie dochodu w 2017r
Gość miał firme w Niemczech, teraz w Polsce
Różne składy rodzin w ZR i 500
zaśw. z urzędu o karcie podatkowej - pytanie
Wezwanie do dostarczenia dokumentów do starego okresu zasiłk
zlecenie/umowa o pracę w świetle art. 7 ust. 3a
Wyrok o alimentach na dzieci jego wykonanie
numer cudzoziemca - problem - osoba już wprowadzona
Szpital psychiatryczny a 500 plus
decyzja w części przyznająca, a uprawomocnie
Zbiory Centralne świadczenie wychowawcze 500+
szkolenie ze SR, FA, 500+ - p. EWA SPERANZA
niepobrane świad. za wrzesień co z decyzją???